Pròxim Orient

Israel ultima un govern anti-Netanyahu

La mitjanit de dimecres expira el termini per formar una coalició alternativa

3 min
Naftali Bennet i Yair Lapid

BarcelonaEls passadissos treuen fum amb les negociacions in extremis a Israel per formar una coalició de govern que ben bé es podria batejar com un tots contra Netanyahu. L'únic que comparteixen els set partits que ultimen un acord a contrarellotge abans que s'esgoti el termini legal aquest dimecres a la mitjanit és la voluntat d'acabar amb el primer ministre, al poder des que va guanyar les eleccions del 2009. I per això han d'evitar que el país s'aboqui a les cinquenes eleccions en quatre anys, uns comicis en què Benjamin Netanyahu podria capitalitzar l'última ofensiva sobre Gaza i la repressió dels palestins de Jerusalem.

Diumenge a la nit, l'oposició va anunciar un principi d'acord que si finalment es concreta donarà peu al govern més contradictori de la història del país i probablement del món: una amalgama des del centreesquerra fins a la ultradreta israeliana que també podria incloure els islamistes palestins de Raam. Segons l'acord anunciat entre les dues principals formacions, el multimilionari Naftali Bennett, cap del partit Yamina, de signe religiós i conservador i amb una base electoral entre els colons dels territoris ocupats, seuria en primer lloc a la cadira de primer ministre. A mitja legislatura passaria el torn a Yair Lapid, líder de Hi ha Futur, que va quedar en segon lloc als últims comicis. Lapid, un expresentador de televisió també milionari, és igualment conservador, encara que més moderat que Bennett.

Però fer fora Netanyahu no és sinònim ni d'un govern més a l'esquerra ni menys agressiu amb els palestins. Segons informen els mitjans israelians que segueixen l'última hora de les negociacions, la ultradreta jueva dominarà sis dels deu membres del gabinet de seguretat, el nucli dur del govern. A més de Bennet hi haurà Avigdor Lieberman i Gideon Saar, tots a la dreta del Likud, el partit del fins ara primer ministre; uns noms que anul·len qualsevol possibilitat de reactivar un procés de diàleg amb els palestins. "Ideològicament és un govern extremadament divers, i li costarà mantenir-se unit. Però els ministres que ocupen el centre de gravetat són més de dretes que Netanyahu", explica a l'ARA Hugh Lovatt, investigador de l'ECFR. "Els ultraortodoxos no participaran en el govern, però estarà políticament més escorat a la dreta", afegeix Lovatt. El clima polític està molt enrarit i alguns líders ja necessiten protecció policial a causa de les amenaces de sectors jueus ultres.

Per a Lovatt, la integració dels islamistes palestins de Raam amb la ultradreta israeliana diu molt del moment polític que viu Israel: "Va ser el mateix Netanyahu qui va legitimar l'acord polític amb aquests grups palestins, entre els quals, d'altra banda s'ha imposat el pragmatisme", apunta.

Manifestants a Tel Aviv en suport al govern Bennet-Lapid.

Netanyahu persistirà

Tampoc s'ha de pensar que aquest és el final polític de Netanyahu. Si l'acord s'acaba consumant, pot mantenir-se encara com a líder de l'oposició, a l'espera que el govern de coalició cometi un error o acabi saltant pels aires per qualsevol petit detall. "Sempre és arriscat apostar contra Netanyahu, que fins ara ha sortit de totes les situacions aparentment sense sortida. Potser perdrà el govern, però no deixarà la política. Encara no li ha arribat el game over", diu l'analista des de Londres.

Ara com ara, mentre continua un moviment de fons que ha unificat els palestins dels territoris ocupats amb els que viuen dins d'Israel com a ciutadans de segona, l'única possibilitat de reactivar un procés de diàleg amb l'autoritat palestina passaria per una forta pressió per part dels Estats Units, en primer lloc. "Biden ha tingut una posició complicada perquè no volia trencar la relació estratègica amb Israel, però dins del seu propi partit li reclamaven una posició més dura [contra els bombardejos a Gaza i la repressió a Jerusalem]", explica Eduard Soler. "Però Netanyahu s'havia posicionat massa a favor de Trump i els republicans, de manera que el nou govern tindrà més suport de Biden, encara que li hauria anat millor que Lapid fos primer ministre".

L'altre gran dossier obert és el de les negociacions per rescatar l'acord nuclear amb l'Iran que Trump va abandonar, i que Netanyahu s'havia dedicat a torpedinar de manera gairebé obsessiva. Soler adverteix que "amb el nou govern israelià, la Unió Europea i els Estats Units intentaran impulsar l'acord amb Teheran abans que les eleccions iranianes del 18 de juny donin la victòria als sectors més conservadors" del règim dels aiatol·làs.

stats