Internacional 20/06/2022

Israel s'aboca a les seves cinquenes eleccions en tres anys

La crisi al govern de coalició empeny el primer ministre Naftalí Bennett a dissoldre el Parlament i convocar uns nous comicis

3 min
El primer ministre Naftalí Bennett, i el seu ministre d'exteriors Yair Lapid, anuncien que la setmana vinent portaran a votació la dissolució del parlament.

JerusalemL'amenaça d'unes noves eleccions planava des de feia setmanes sobre Israel. Aquest dilluns, els presagis s'han fet reals: el primer ministre Naftalí Bennett, acompanyat pel seu principal soci i ministre d'Exteriors Yair Lapid, ha anunciat que la setmana vinent portaran a votació la dissolució del Parlament. Israel viurà les seves cinquenes eleccions en menys de tres anys. Lapid assumirà el càrrec de primer ministre interí fins als comicis, que podrien celebrar-se a finals d'octubre, segons mitjans locals.

El govern de Bennett, que tot just arribava al seu primer any de vida el passat 13 de juny, està format per una coalició de vuit partits d'ideologies antagòniques –des d'islamistes fins a partits de dretes i d'esquerres– i patia des de feia mesos una greu crisi, amb importants derrotes al Parlament, baralles internes i desercions de diputats. Els problemes en el si de la coalició i els embats del líder de l'oposició i antic primer ministre Benjamin Netanyahu havien deixat el govern en minoria, amb només 60 dels 120 diputats.

En les darreres setmanes, tres diputats de partits diferents havien anunciat que deixarien de votar a favor de les propostes del govern, tot i que no l'abandonaven formalment: la diputada àrab Ghaida Rinawie Zoabi, del partit d'esquerres Meretz; Michael Biton, de la formació liberal i de centre Blau i Blanc; i Nir Orbach, del mateix partit que Bennett, Yamina. Una quarta diputada, Idit Silman, també de Yamina, ja havia marxat de la coalició el passat mes d'abril deixant-la amb els seus actuals 60 diputats.

Tot i la manca d'unitat, Bennett havia aconseguit sobreviure a diverses mocions de censura. Les dues últimes, aquest mateix dilluns, per 57 a 52 vots. Segons mitjans israelians, el primer ministre ha decidit dissoldre igualment el Parlament en veure's incapaç de convèncer Orbach per quedar-se a la coalició i davant la possibilitat que Netanyahu assolís els vots suficients per dissoldre ell mateix la Knesset. Orbach havia anunciat que votaria a favor de la següent moció de censura, molest pel fet que l'executiu no ha aconseguit aprovar la normativa que permet aplicar la llei civil als assentaments jueus a la Cisjordània ocupada.

"Hem fet tot el que hem pogut per salvar aquest govern"

En una compareixença, Bennett ha posat en valor la feina del seu govern i ha defensat la convocatòria d'eleccions com l'única solució a la crisi: "Durant les darreres setmanes, hem fet tot el que hem pogut per salvar aquest govern. He mantingut moltes converses, però he entès que si la Knesset no es dissolia en deu dies, la seguretat d'Israel es veuria greument perjudicada", ha dit el primer ministre, en referència a la manca d'acord per la situació dels colons.

La notícia ha agafat per sorpresa prominents membres de la coalició, com el ministre de Defensa i líder de Blau i Blanc, Benny Gantz, que ha assegurat a la premsa que no coneixia la decisió fins que s'ha materialitzat. "És una llàstima que el país hagi de ser arrossegat a les eleccions", ha dit Gantz, que s'ha compromès que el govern seguirà funcionant "tant com sigui possible".

Netanyahu ha celebrat el col·lapse de la coalició com "una gran notícia per a milions d'israelians" i ha titllat l'executiu –format per diversos antics membres del seu govern-- com el "pitjor de la història d'Israel". L'ex primer ministre, afectat per un polèmic cas de corrupció, compta amb 28 diputats, però podria obtenir-ne 34 en unes noves eleccions, segons les últimes enquestes. Aquesta xifra, sumada a la dels seus aliats, seria insuficient per governar, però el col·locaria a prop d'una majoria simple.

stats