Israel i Hezbollah s'acusen mútuament de violar l'alto el foc al Líban
L'exèrcit israelià obre foc contra el que considera "subjectes sospitosos" i llança el primer atac aeri al Líban des de l'inici de la treva
Núria Vila Masclans
28/11/2024
3 min
BarcelonaJust l'endemà de l'entrada en vigor de l'alto el foc al Líban, aquest dijous s'ha comprovat la fragilitat de l'acord. L'exèrcit israelià ha tornat a llançar bombes al sud del Líban, després d'acusar Hezbollah d'haver violat les condicions pactades. La milícia proiraniana, per la seva banda, també ha culpat Israel de no complir els termes de l'acord i l'ha acusat de disparar contra libanesos que estan intentant tornar a casa seva al sud del país.
Inicialment, l'exèrcit israelià ha informat que havia detectat "subjectes sospitosos" en vehicles en diverses zones del sud del Líban, cosa que ha considerat una violació de l'acord, i ha afegit que "les forces han obert foc contra ells". Des de dimecres al matí, milers de libanesos forçats a desplaçar-se els últims mesos han carregat els vehicles i han anat direcció al sud per tornar a casa seva, tot i que l'exèrcit libanès els havia advertit que no ho fessin encara. També l'exèrcit israelià havia instat els residents de les ciutats al llarg de la franja fronterera a no tornar encara per la seva pròpia seguretat.
Aquest dijous al matí, el foc de tancs israelians ha colpejat almenys sis localitats del sud del país, segons mitjans estatals i fonts de seguretat del Líban, que han afegit que hi ha almenys dos ferits. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han prohibit el moviment al sud del Líban almenys fins demà a primera hora.
Hezbollah acusa Israel d'haver estat ell qui ha violat l'acord d'alto el foc amb els seus atacs sobre els pobles del sud del Líban, que fan trontollar la treva que havia de durar inicialment 60 dies. "L'enemic israelià està atacant els que tornen a les localitats frontereres", ha dit el diputat de Hezbol·là Hassan Fadlallah. L'exèrcit libanès també ha acusat Israel d'haver violat l'acord d'alto el foc "en diverses ocasions" entre dimecres i dijous i ha afirmat que les forces israelianes han fet "incursions aèries i atacs" al Líban.
Més tard, les FDI han informat que també han bombardejat amb coets de mitjà abast una una estructura de Hezbollah al sud del Líban, una acció que també han justificat dient que era necessària per evitar "les violacions de l'acord d'alto el foc".
Segons la cadena libanesa Al Jadeed i Reuters, l'atac aeri s'ha produït a Baysariyah, al nord del riu Litani, que marca el límit a partir del qual Hezbollah s'ha de replegar. L'acord d'alto el foc estipula que les instal·lacions militars no autoritzades al sud del riu Litani s'han de desmantellar, però no esmenta les instal·lacions militars al nord. Segons l'acord, amb la mediació dels Estats Units i França, Israel i Hezbollah tenen dos mesos per retirar els seus combatents de la zona entre el riu Litani i la línia blava –la frontera no oficial entre el Líban i Israel.
Tel-Aviv ha dit que els seus soldats es retiraran gradualment a mesura que s'asseguri que l'acord s'aplica i ha deixat clar que es reserva el dret d'atacar Hezbollah si viola els termes de la treva.
Més de 4.000 morts i 1,2 milions de desplaçats
La guerra al Líban ha causat almenys 3.961 morts i 16.520 ferits, segons les últimes dades del ministeri de Salut Pública del Líban. Les hostilitats entre Israel i Hezbollah van començar el 8 d'octubre del 2023, però la gran majoria de víctimes s'han registrat des del 23 de setembre, quan Israel va intensificar els atacs contra Hezbollah al Líban.
El Centre d'Operacions d'Emergència Sanitària del Líban ha actualitzat la xifra després d'afegir-hi els 78 morts i 266 ferits de dimarts, una jornada en què Israel va intensificar els bombardejos en previsió que l'alto el foc entrés en vigor les hores següents. Segons aquest balanç, un 25% de les víctimes mortals són dones (736) i criatures (248). A més, almenys 1.436 infants i 2.827 dones han patit ferides.
D'altra banda, els atacs de Hezbollah contra Israel han causat la mort de 45 civils i almenys 73 soldats, segons el recompte de les autoritats israelianes. L'intercanvi d'hostilitats també ha fet que 1,2 milions de libanesos i 60.000 israelians s'hagin vist obligats a desplaçar-se.
Israel intensifica els atacs al centre i el sud de Gaza
A Gaza la guerra continua, i no hi ha cap senyal que la pau hagi d'arribar aviat. El ministre d'Exteriors, Gideon Saar, ha insistit aquest dijous que l'ofensiva no s'acabarà fins que s'alliberin els 101 ostatges que continuen segrestats per Hamàs. "Acabarem la guerra a Gaza quan aconseguim els nostres objectius", ha dit. A la Franja, els bombardejos no s'aturen, i aquest dijous s'ha notat una intensificació dels atacs al centre i al sud de l'enclavament, mentre que les últimes setmanes els esforços bèl·lics d'Israel s'havien focalitzat sobretot al nord.
La cadena Al-Jazeera ha informat al matí d'una "concentració a gran escala" al camp de refugiats de Nuseirat, al centre de la Franja. Segons les autoritats sanitàries locals, almenys onze persones han mort en els atacs a aquesta localitat, tot i que han alertat que hi havia desenes de famílies atrapades sota la runa dels edificis residencials bombardejats. A Rafah, a prop de la frontera amb Egipte, els tancs israelians han penetrat més cap al nord de la ciutat, segons han explicat a Reuters veïns de la ciutat.
Segons l'agència palestina Wafa, almenys 25 persones han mort aquest dijous pels atacs al centre i al sud de l'enclavament. Des que va començar la guerra s'han reportat 44.330 víctimes mortals i 104.933 ferits, segons el recompte del ministeri de Sanitat de Gaza.