Internacional 17/06/2019

Israel bateja una nova colònia al Golan amb el nom d'Alts de Trump

Netanyahu promet que continuarà construint assentaments al territori sirià ocupat

Efe
2 min
El primer ministre israelià davant el cartell que anuncia la nova colònia dels Alts de Trujmp

BarcelonaEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat la construcció d'un assentament anomenat Alts de Trump al territori sirià ocupat del Golan. En una reunió de govern extraordinària descrita com a festiva i feta als alts del Golan, el territori del sud de Síria que Israel va ocupar durant la Guerra dels Sis Dies del 1967, el govern en funcions israelià va aprovar diumenge la nova colònia, després que el president nord-americà, trencant la legalitat internacional i les resolucions de l'ONU, reconegués la sobirania d'Israel sobre aquest territori.

"És un dia històric", va declarar Netanyahu, subratllant que feia anys que no es construïen nous assentaments al Golan. El president interí, que s'ha vist forçat a repetir les eleccions de l'abril perquè no ha pogut formar una coalició de govern, va dir que la creació de la nova colònia era un acte sionista i d'assentament i una manera d'honorar Trump, a qui va descriure com un "gran amic de l'estat d'Israel" i seu personal, i li va agrair haver reconegut la sobirania israeliana sobre aquests territoris.

Netanyahu va esmentar a més que aquest acte tenia una important càrrega simbòlica i representava la continuació del control israelià del Golan, on ha assegurat que continuaran construint-hi.

A la cerimònia, al lloc on s'aixecarà l'assentament i presidida per un gran cartell amb el nom Alts de Trump, hi va anar també l'ambaixador nord-americà a Israel, David Friedman, que va expressar la gratitud per la decisió i va qualificar la creació de l'assentament de gest "merescut i abans de res molt apreciat", que representa la fortalesa de l'aliança entre els dos països.

Israel controla des de la Guerra dels Sis Dies del 1967 dos terços dels alts del Golan a Síria, i la comunitat internacional no en reconeix la sobirania en aquest territori, que el país es va annexionar unilateralment el 1981.

stats