Estats Units
Internacional 02/12/2022

Les investigacions que planen sobre el llegat de Trump

La justícia dels Estats Units intensifica la persecució a l'expresident després de l'anunci de la seva candidatura per al 2024

4 min
L'expresident dels Estats Units Donald Trump.

WashingtonLa llista de causes pendents de l’expresident Donald Trump amb la justícia és extensa. Mai un expresident s’havia enfrontat a una sèrie d’investigacions federals i estatals tan àmplia com ell. Tenen a veure amb les seves pràctiques empresarials enganyoses, els esforços per anul·lar unes eleccions democràtiques o la negativa a entregar documents governamentals confidencials, entre d'altres. Els problemes de Trump amb la justícia, de fet, venen des de molt abans que fos president.

Fa dues setmanes, el magnat va presentar públicament la seva candidatura a les primàries republicanes per a les presidencials del 2024. Aquest moviment, que no va sorprendre ningú després d'un estiu plagat d'especulacions, podria beneficiar-lo més enllà de la política. Concretament, podria obligar els jutjats a treballar a contrarellotge, en unes investigacions que l'expresident està retardant per tots els mitjans possibles.

En l'actualitat, tres investigacions federals planen sobre Trump: la sospita d'apropiació de documents classificats a la seva residència de Florida, l'intent de revocar a la força els resultats de les presidencials del 2020 i la incitació a la insurrecció en l'assalt al Capitoli. A més, una investigació estatal a Geòrgia per suposades pressions per revocar els resultats de les eleccions presidencials, a la qual se sumen dos casos oberts a Nova York contra ell i la seva organització per presumpte frau, i una denúncia per violació presentada al mateix estat.

L'assalt al Capitoli i els documents de Mar-a-Lago

Aquest dijous, Trump ha rebut un nou revés judicial: un tribunal d'apel·lacions federal ha anul·lat la decisió d'una jutgessa de Florida de nomenar un pèrit independent per revisar els documents secrets a la seva residència a Mar-a-Lago, un moviment que havia demanat l'expresident per bloquejar la investigació del Departament de Justícia. Aquest pèrit era l'encarregat de determinar a quins documents podia accedir el govern i a quins no. La decisió d'aquest dijous, doncs, aplana el camí perquè continuï la investigació sobre la suposada mala gestió de documents, molts d'ells confidencials, requisats a la mansió del magnat. Ara, a Trump només li queda la carta d'apel·lar davant del Tribunal Suprem.

La setmana passada, el fiscal general dels EUA, Merrick Garland, ja va donar un cop d'efecte a aquest cas i a l'altra investigació de caràcter polític que també plana sobre Trump, la que investiga la seva implicació en l'assalt al Capitoli, sobre la qual el Departament de Justícia també està preparant càrrecs judicials. Garland –demòcrata, escollit per Joe Biden– va designar un fiscal especial per supervisar totes dues investigacions. Va declarar que, després de l'anunci de Trump sobre la seva candidatura a la presidència, "és d'interès públic nomenar un advocat especial", independent de les investigacions ja en curs.

L'escollit és Jack Smith, que actualment és funcionari del Departament de Justícia. "Aquesta designació subratlla el compromís del Departament tant pel que fa a la independència com a la responsabilitat en assumptes especialment delicats", va destacar Garland. L'anunci busca accelerar les investigacions ja en curs amb la crida de reforços, atès que el paper de Smith serà recopilar informació per convocar nous testimonis davant d'un gran jurat.

Pel que fa a l'assalt al Capitoli, Trump està sent investigat per una comissió a la Cambra de Representants, que està a punt de ser dissolta per la nova majoria republicana després de les midterm. Concretament, s'investiga l'acció i omissió de l'expresident el dia 6 de gener, quan una turba de manifestants va irrompre violentament al Capitoli després d'un discurs instigador de Trump, que en cap moment els va demanar que s’aturessin. Els centenars de testimonis que han passat per la comissió han aportat proves sobre la pressió que va exercir als funcionaris electorals després de les eleccions del 2020 (una causa judicial que ja està oberta a l'estat de Geòrgia) i sobre com es va desentendre del que estava passant el 6 de gener al Capitoli.

Fa dues setmanes, el comitè compost per set demòcrates i dos republicans va votar per unanimitat a favor de convocar-lo un altre cop per comparèixer al Congrés. Aquest comitè ja ha anunciat que presentarà a finals d'any un informe preliminar en què probablement recomanarà emprendre accions legals contra Trump. Però l'última paraula la tindrà Garland, que ja ha inculpat més de 870 participants en l'atac.

Les causes pendents per frau a Nova York

La fiscal general de l’estat de Nova York, Letitia James, ha estat analitzant durant tres anys les pràctiques comercials de Trump per determinar si han constituït frau fiscal. Finalment, ha presentat una denúncia civil contra l'expresident, els seus fills i el seu grup empresarial, l'Organització Trump. Concretament, l'expresident està acusat de manipular "deliberadament" el valor dels actius del grup per obtenir préstecs avantatjosos per part dels bancs i reduir els impostos a pagar. Entre les propietats investigades hi ha clubs de golf i hotels de luxe, així com altres actius del patrimoni familiar.

L'acusació de James és civil, però Trump també s'enfronta a una altra de penal per part de la Fiscalia de Manhattan, en relació amb les mateixes irregularitats fiscals. La setmana passada, el fiscal Alvin Bragg va decidir reprendre la investigació en descobrir-se un pagament secret del magnat a l'actriu de cinema porno Stormy Daniels, amb l'objectiu de silenciar l'escàndol.

Acusat de violació

L'última denúncia contra l'expresident la va presentar dijous de la setmana passada la columnista Elizabeth Jean Carroll, que ja l'havia acusat fa tres anys d'una presumpta violació que es remunta als anys 90. Malgrat que la primera denúncia no va prosperar, la demanda civil presentada ara a l'estat de Nova York podria tenir més èxit a causa de l'entrada en vigor d'una nova llei estatal, la llei de supervivents adults.

La nova norma permet a les víctimes de violència sexual demandar atacs que van tenir lloc dècades enrere. “No és només per mi, és per totes les dones que han estat grapejades, mutilades, agredides, degradades i arrossegades pel fang per un home poderós”, va publicar a Twitter després de presentar la denúncia.

stats