Estats Units

La investigació de l'assalt al Capitoli posa llum sobre els intents de Trump de mantenir-se en el poder

Correus del seu cap de gabinet i missatges que va rebre de presentadors de la Fox, entre les sorpreses

4 min
Diversos grups de simpatitzants de Trump van irrompre al Capitoli dels Estats Units el passat 6 de gener

BarcelonaMalgrat que el Partit Republicà li ha intentat posar bastons a les rodes, el comitè del Congrés nord-americà que investiga l'assalt al Capitoli està traient a la llum detalls força aclaridors sobre els moviments que van envoltar aquell episodi nefast de la història dels Estats Units. Detalls que parlen dels intents del cercle més proper a Donald Trump, inclosos diversos legisladors republicans, d'aconseguir a qualsevol preu, i sempre empenyent la teoria del frau electoral, que el republicà es mantingués en el poder. Entre els documents a què ha tingut accés el comitè hi ha un correu del llavors cap de gabinet de Trump, Mark Meadows, que incloïa un powerpoint on es desgranen diverses opcions per aturar el traspàs de poder i mantenir el mandatari a la Casa Blanca.

L'excap de gabinet de Trump assegura que ha facilitat aquest document perquè simplement el va rebre al seu correu electrònic, però mai no en va fer res. Entre les opcions que plantejava el powerpoint, hi ha declarar una emergència nacional per retardar la certificació dels resultats electorals, que donaven la victòria a Joe Biden. El document, titulat Frau electoral, interferència estrangera i opcions per al 6 de gener, també apuntava l'argument del frau electoral i deia que la Xina i Veneçuela haurien hackejat la infraestructura de votació en diversos estats. Segons els mitjans nord-americans, el polèmic powerpoint hauria circulat en els cercles dels seguidors de Trump i defensors de la teoria del frau electoral.

El comitè del Congrés intenta esbrinar si hi havia una estratègia legal per intentar mantenir Donald Trump en el poder que es pugui vincular amb l'assalt que van perpetrar seguidors del president al Capitoli. En aquest sentit, la cerca ha posat el focus en un hotel proper a la Casa Blanca, el Willard Hotel, en el qual es creu que s'hauria establert una mena de centre de comandament on els aliats de Trump –inclosos el seu advocat Rudy Giuliani i el seu polèmic exassessor Roger Stone– haurien mantingut diverses reunions aquells dies, potser per planificar estratègies per mantenir Trump en el poder.

Mark Meadows, cap de gabinet de la Casa Blanca

Mentrestant, però, les dades més sucoses les ha proporcionat un paquet de 9.000 documents que va facilitar el mateix Meadows al comitè just abans de deixar de col·laborar amb els congressistes i negar-se a testificar. Dimarts la Cambra de Representants dels Estats Units va votar a favor de portar Meadows als tribunals sota el càrrec d'obstrucció per haver-se negat a testificar. Un procés judicial en el mateix sentit ja s'ha obert contra l'exassessor de Trump Steve Bannon. Entre els documents hi ha un altre correu electrònic de Meadows en el qual, poc abans de l'assalt, demanava que la Guàrdia Nacional anés al Capitoli "a protegir els simpatitzants de Trump".

El fill de Trump: "Ha de condemnar aquesta merda"

Entre la documentació de Meadows hi ha diversos missatges de mòbil que va rebre el mateix dia 6 de gener. L'inundaven de missatges per reclamar que el president sortís a aturar els seus simpatitzants, a dir-los que marxessin. Però el més curiós és que entre els qui feien la crida hi havia alguns noms que ningú s'hauria esperat: des de diversos presentadors de la Fox, que en els mesos posteriors es van dedicar a minimitzar l'assalt, fins al mateix fill de Trump, Donald Trump Jr.

"Ha de condemnar aquesta merda com més aviat millor. El tuit de la policia del Capitoli no és suficient", deia Donald Trump Jr. en un missatge a Meadows. I quan aquest li deia que hi estava d'acord i que ho estava intentant, afegia: "Necessitem una declaració des del Despatx Oval. [Trump] ha de liderar ara. Això ha anat massa lluny i se li ha escapat de les mans". La declaració del president va trigar, de fet, unes hores a arribar, i quan ho va fer va ser per demanar als seus seguidors que marxessin mentre els deia que els "estimava" i els entenia.

Entre els missatges que va rebre Meadows aquell dia han sorprès també els de diversos presentadors de la Fox que s'han destacat com a grans defensors del president Trump i de les teories conspiratives al voltant de l'assalt al Capitoli. La presentadora Laura Ingraham, que aquell mateix 6 de gener va donar la notícia i va apuntar a la suposada participació d'elements antifeixistes en l'assalt, havia escrit poc abans al cap de gabinet del president: "Mark, el president ha de dir-li a la gent del Capitoli que se'n vagin a casa. Això ens està fent mal a tots. Està destruint el seu llegat". Una preocupació que també van expressar altres companys de la cadena, com el presentador de Fox & Friends Brian Kilmeade: "Sisplau, fes que surti a la televisió. Es destrueix tot el que heu aconseguit".

També el conegut Sean Hannity, que sí que va condemnar l'atac en el seu programa, demanava a Meadows que el president intervingués en l'assumpte: "¿Pot fer una declaració i demanar a la gent que marxi del Capitoli?"

De moment, la feina del comitè s'ha centrat en treure l'entrellat dels moviments i les comunicacions de l'expresident i el seu equip en els dies previs i durant l'assalt. El mateix Trump s'ha negat a aportar cap document al·legant el privilegi executiu de la Casa Blanca, una decisió que està pendent encara del que decideixin els tribunals.

stats