Estats Units
Internacional 13/01/2023

"Intenten fer-me com a George Floyd": mor a mans de la policia el cosí de la fundadora de Black Lives Matters

En les imatges publicades per la policia es veu l'home, de 31 anys, cridant, després de ser disparat repetidament amb una pistola Taser

3 min

BarcelonaUn nou cas d'abús de la força policial contra un ciutadà negre sacseja els Estats Units. En aquest cas és, a més, un cosí de la cofundadora de Black Lives Matter Patrisse Cullors, que va morir després de ser disparat repetidament amb una Taser per la policia de Los Angeles. Keenan Anderson, un mestre de 31 anys, havia estat detingut i reduït per diversos agents com a sospitós de ser responsable d'un accident de trànsit poques hores abans.

Aquest dijous a la tarda, la policia de Los Angeles ha fet pública la gravació de la seva detenció, el dia 3 de gener, feta amb la càmera instal·lada en l'uniforme d'un dels policies, on es veu l'home pregant repetidament "sisplau, no feu això" i cridant als agents: "Estan intentant fer-me com a George Floyd".

Després de reduir-lo a terra i posar-lo de bocaterrosa entre diversos agents, un d'ells va fer servir la seva Taser, la pistola electrònica de descàrregues, i li va disparar fins a cinc vegades, malgrat que l'home ja estava immobilitzat. Keenan Anderson va morir unes 4,5 hores després a l'hospital, on va ser traslladat per la policia, segons explica la portaveu del cos, Kelly Muñiz, en el vídeo emès pel departament de policia de Los Angeles, on diu que hi ha una investigació oberta sobre els fets dins del departament.

Aquell dia, Keenan Anderson va ser identificat per la policia com el presumpte responsable d'una col·lisió de trànsit en una intersecció de la ciutat de Los Angeles. Cap a les tres de la tarda, el primer agent que va arribar a l'escena el va interceptar mentre corria i, en un primer moment, tal com es veu en les imatges de la càmera integrada en el seu uniforme, Anderson es va asseure a la vorera i va seguir les indicacions de l'agent, mentre deia "sisplau, no era la meva intenció". El policia va demanar reforços per ràdio per un cas de possible "conducció sota influència [d'alcohol o drogues]". En aquesta primera conversa, Anderson es va mostrar angoixat i va dir a l'agent que algú "intentava matar-lo", que estava patint un "engany" i que algú volia posar coses dins del seu cotxe. Les anàlisis de sang fetes després de la seva mort constaten, segons la policia, que havia pres cocaïna i cànnabis.

En un moment donat, Anderson va intentar fugir i sortir corrent cap a la carretera. L'agent el va interceptar enmig de la calçada i llavors van arribar els reforços que havia demanat. Va ser quan es va iniciar el forcejament entre el detingut i els agents, tot i que queda clar per la gravació que l'home no va suposar en cap moment una amenaça per als agents i cridava repetidament "ajudeu-me" i "sisplau, no feu això, sisplau, no faci això senyor". "Intenten matar-me", insistia, i en un moment donat també va dir: "Estan intentant fer-me com a George Floyd". Totalment immobilitzat de bocaterrosa, li van disparar repetidament amb la Taser mentre ell dei: "No m'estic resistint".

El vídeo emès per la policia mostra també unes altres imatges gravades per un vianant, en les quals se sent la conversa de dos testimonis. Un d'ells s'identifica com un conductor d'Uber i assegura que Anderson havia "causat un accident" poc abans perquè volia robar-li el cotxe. "La policia no està abusant, està fent el que és correcte perquè ell intentava fugir", diu aquest conductor, i l'home que grava les imatges li respon: "Crec que aquest noi està en un estat de molta paranoia".

La mort de Keenan Anderson és la tercera a mans de la policia de Los Angeles en aquest mes de gener, en què també van resultar morts a trets un afroamericà de 45 anys, Takar Smith, 45, i un hispà de 35, Óscar Sánchez.

En unes declaracions al diari The Guardian, la cofundadora de BLM i cosina de la víctima, Patrisse Cullors, demana la dimissió del cap de policia de Los Angeles: "El meu cosí estava demanant ajuda i no la va rebre. El meu cosí patia per la seva vida. S'ha passat els últims deu anys sent testimoni d'un moviment en contra de l'assassinat de persones negres. Ell sabia el que s'hi jugava i estava intentant protegir-se. Ningú el va protegir".

stats