Indignació a Ucraïna per un vídeo d'un soldat decapitat per les tropes de Putin

Els comandaments utilitzen aquests materials com a "pacte de sang i de crim" per intimidar els seus subordinats i evitar desercions

4 min
Captura del vídeo difuminat de la decapitació del soldat

BarcelonaDimarts al vespre es va difondre en xarxes pro-russes un vídeo que, segons les mateixes fonts, mostrava soldats russos decapitant un soldat ucraïnès que havien fet presoner. A les imatges, que ha pogut veure l'ARA, apareixen homes uniformats que parlen rus i porten braçalets blancs –que identifiquen les tropes russes– torturant un home que porta un braçalet groc, com la majoria de soldats ucraïnesos.

Els assassins apareixen al vídeo amb la cara tapada amb màscares i un d'ells es comunica per ràdio i dona ordres a l'altre, que li talla el coll amb un ganivet. Després mostren una armilla antibales on es veu un símbol que recorda el trident de l'escut d'Ucraïna. Segons diversos mitjans ucraïnesos, les fulles verdes que es veuen a les imatges indicarien que el vídeo es va gravar a la primavera o a l'estiu passat.

El Servei de Seguretat d'Ucraïna ha anunciat aquest dimecres que ha obert una investigació per identificar-ne els autors. "Ha aparegut un vídeo en una xarxa dels ocupants russos que demostra la seva naturalesa bestial, en què es tortura brutalment un presoner ucraïnès a qui se li talla el cap", ha manifestat l'SBU a Telegram.

El president ucraïnès ha reaccionat al vídeo demanant més armes per aturar la invasió russa i prometent que no hi haurà ni oblit ni perdó. "El món ha de veure aquest vídeo. Mostra Rússia tal com és", diu Volodímir Zelenski en un vídeo gravat des de l'oficina presidencial, en què insisteix que cal jutjar tots els crims de guerra del Kremlin en un tribunal internacional. "Hi ha una cosa que ningú al món pot ignorar: la facilitat amb què maten aquestes bèsties", afirma. I assegura que no és la primera vegada que passen coses com aquesta.

La gravació de la decapitació ha estat publicada per l'assessor de l'oficina presidencial, Mikhailo Podoliak, a Twitter –tot i que el vídeo ha estat eliminat–, acompanyada d'un missatge dirigit als mandataris mundials que defensen una negociació de pau encara que suposi una modificació de les fronteres ucraïneses: "¿Potser els pacifistes que suggereixen amb cinisme 'canviar territoris per pau' finalment entendran què significa el món rus?"

Evitar desercions

No és el primer assassinat sota custòdia russa d'un presoner de guerra ucraïnès. Al juliol també s'havien reproduït imatges de suposats soldats russos castrant i assassinant un ucraïnès uniformat. Al març es va difondre l'enregistrament de l'assassinat amb un tret d'un altre presoner de guerra desarmat que, mentre fumava un cigarret, va cridar "Slava Ucraini" [Glòria a Ucraïna]. Posteriorment, les autoritats ucraïneses el van identificar com un soldat del 163è batalló de la defensa territorial de Nijin, una ciutat del centre del país.

Segons el grup ucraïnès InformNapalm, que treballa amb intel·ligència de fonts obertes, aquests vídeos no tenen l'objectiu d'intimidar l'enemic "perquè [els seus autors] entenen que és impossible trencar la resistència dels ucraïnesos demostrant crims i assassinats esgarrifosos". L'objectiu seria intimidar els mateixos soldats russos: "Els comandants de les unitats russes i les formacions informals donen ordres als seus subordinats de torturar o executar [soldats o civils capturats] i ells mateixos ho filmen tot pel mòbil com a prova i per crear un 'llaç de sang i de crim', de manera que els seus subordinats entenguin que no es poden fer enrere", assegura el col·lectiu. Després d'aquest "bateig de sang", és menys probable que el combatent es rendeixi o deserti, interpreten. InformNapalm dona per fet que quan aquests vídeos incriminatoris es difonen és perquè els seus autors són morts o han fugit.

També hi ha proves de la pràctica de decapitacions per part de mercenaris del grup Wagner en altres escenaris, com el de Síria: el febrer passat va arribar als tribunals la denúncia d'un grup de drets humans sirià per la tortura i execució gravada en vídeo d'un noi que es negava a servir les files del dictador Bashar al-Assad.

El cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha negat aquest dimecres que les seves unitats estiguin vinculades amb la decapitació. "No he trobat enlloc res que indiqui que això hagi passat a Bakhmut [on actualment lluiten els mercenaris] ni que els combatents de Wagner hagin participat en aquesta execució", ha dit a través de Telegram. Per la seva banda, el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha insistit que calia comprovar la veracitat de les imatges, que ha considerat "terribles".

L'Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional (TPI) defineix com a crim de guerra "matar o ferir a traïció un combatent enemic". El president rus, Vladímir Putin, està processat davant el TPI per la deportació forçada de criatures ucraïneses a Rússia.

Aquest dimecres, el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha comparat Rússia amb l'Estat Islàmic. "És absurd que Rússia, que és pitjor que l'ISIS, presideixi el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Hem d'expulsar els terroristes russos d'Ucraïna i de l'ONU i jutjar-los pels seus crims", ha escrit a Twitter. La missió de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU a Ucraïna ha condemnat l'execució i ha instat que s'investigui "de manera adequada" perquè els responsables "puguin respondre pels seus actes", alhora que ha subratllat que "no és un cas aïllat".

Des de Brussel·les, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat que està "mortificat pel vídeo atroç" i també ha insistit que "la rendició de comptes i la justícia han de prevaler sobre el terror i la impunitat". Mentrestant, la Comissió Europea s'ha mostrat més prudent i ha dit que no tenia informació sobre la veracitat del vídeo, tot i que ha afegit que, si es confirmava, "seria un altre record brutal de la naturalesa inhumana" de la guerra contra Ucraïna.

stats