Relacions bilaterals França-Regne Unit
Internacional 26/08/2022

Primer incident diplomàtic amb França de la probable nova 'premier' britànica

Liz Truss desperta la ironia del president Macron per dubtar del seu compromís d'amistat amb el Regne Unit

2 min
Lizz Truss, ministre d'Exteriors i candidata a primera ministra britànica

LondresNo pot començar de pitjor manera les relacions amb els veïns de l'altra banda del canal de la Mànega. La ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, probablement pròxima premier en substitució de Boris Johnson a partir del 5 de setembre, ja ha provocat un primer incident diplomàtic amb París. Per a la cap de la diplomàcia, no és un punt a favor seu. I pot fer témer, tant al Palau de l'Elisi com a Brussel·les, que les relacions amb Downing Street continuaran sent amb Truss tant o més tortuoses que amb el sempre imprevisible Johnson.

En un acte de la campanya per arribar al lideratge conservador que va tenir lloc aquest dijous al vespre, davant d'un grup de militants tories, Truss es va mostrar molt freda al ser qüestionada sobre la relació amb Macron: "The jury's out", va dir, expressió que es pot traduir per el jurat encara no ha decidit, però en un context especialment problemàtic. A continuació va assegurar: "El jutjaré pels fets, no per les paraules".

Boris Johnson i Emmanuel Macron durant la cimera franco-britànica de dijous / GETTY IMAGES

És ben sabut que, històricament, les relacions entre França i Anglaterra han sigut tibants, amb tota mena d'episodis bèl·lics. Però també que des de la Segona Guerra Mundial, París i Londres mantenen una amistat tan ferma com altisonants són els estirabots que sovint esclaten a banda i banda del canal, l'últim i més trist per la mort al canal de més de trenta migrants. Però la unió que Margaret Thatcher i François Mitterrand van segellar a través del túnel del canal de la Mànega continua infrangible, fins i tot malgrat el Brexit. Tot i així, també és cert que els recels sempre hi són. En principi, doncs, que Truss malparli de Macron entra dins de la teatralització per a consum intern. Però si tot plegat va malament per als conservadors a mesura que s'acostin les eleccions, París, com ho és Brussel·les, sempre és un bon cap de turc a què recórrer.

Amb no poca ironia, Macron, molt més fet al càrrec de cap d'estat que la ministra d'Exteriors al de premier, que encara no ha aconseguit oficialment, ha dit des d'Algèria, on està en visita oficial: "El poble britànic, el Regne Unit, és una nació amiga, forta i aliada, independentment dels seus líders i, de vegades, malgrat els seus líders o els petits errors que puguin cometre per voler lluir-se".

A Boris Johnson també li han preguntat aquest divendres per les paraules derogatòries de Truss. I, de manera molt característica, el líder sortint ha dit: "Crec que sempre he tingut molt bones relacions amb Emmanuel Macron. Emmanuel Macron és un molt bon amic del nostre país", última frase dita en el seu perfecte francès.

stats