Àsia

Per què és tan important la visita de Pelosi a Taiwan?

El viatge, que suposa una nova escalada entre els EUA i la Xina, té moltes implicacions globals

4 min
Una imatge de l'avió en què viatjava Nancy Pelosi.

BarcelonaLa visita, ja consumada, de la portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a Taiwan ha suposat una nova escalada de tensió entre les dues principals potències mundials, cada cop més combatives. En un context global enverinat i imprevisible –no només per la invasió russa contra Ucraïna, també pels peatges que encara s'arrosseguen de la pandèmia–, el conflicte al voltant de l'illa incrementa encara més la tensió militar a la regió de l'Indo-Pacífic, cridada des de fa anys a convertir-se en un autèntic polvorí geopolític. Amb una Xina més enfurismada per una visita que considera "una autèntica amenaça", caldrà veure si l'acte de Pelosi suposa un nou punt d'inflexió per a la relació –força deteriorada– entre Pequín i Washington. Aquestes són algunes claus d'un viatge que pot portar conseqüències decisives i globals.

Com ho veuen els Estats Units?

Fins i tot l'exèrcit dels Estats Units havia dit que, en el moment en què ens trobem, aquest viatge no era "una bona idea". Però Pelosi ha considerat que precisament ara, amb Rússia envaint Ucraïna i el deteriorament de les llibertats en territoris com Hong Kong, "és més important que mai" mostrar el suport polític dels Estats Units al govern democràticament elegit de Taiwan. "El món s'enfronta a una tria entre l'autocràcia i la democràcia", argumentava la política dels EUA al seu Twitter.

Sembla que a la Casa Blanca també hi havia dubtes sobre la iniciativa de la demòcrata, però de portes enfora s'ha tancat files amb ella. "Si la portaveu decideix visitar [Taiwan] i la Xina intenta crear una mena de crisi o bé escalar les tensions, serà totalment culpa de Pequín", deia el secretari d'Estat, Antony Blinken. Un missatge repetit, en els últims dies, per altres membres del govern de Joe Biden. Fins i tot un grup de senadors republicans han publicat una carta de suport al viatge de Pelosi. Washington, de fet, entén la visita com una mostra de suport a un govern aliat i a la seva democràcia, avui en perill per les amenaces militars de la Xina.

Com ho veu la Xina?

El govern de Xi Jinping, en canvi, veu en el viatge de Pelosi a Taipei "una violació de la sobirania i de la integritat territorial" de la Xina, tal com s'han afartat de repetir en les reiterades intervencions públiques en què diversos representants de l'executiu han amenaçat amb "una resposta ferma i contundent" a tal ultratge. Pequín considera que la visita de la tercera figura política més important dels Estats Units, segona en la línia de successió de Biden, dona ales a les aspiracions d'independència de Taiwan i tem que pugui animar la visita d'altres líders polítics. El govern xinès veu l'illa com a part del seu territori, malgrat la separació política que perdura des de fa anys.

L'objectiu final de tots els executius comunistes de la Xina ha sigut la "reunificació" territorial de la Xina, és a dir, la incorporació efectiva de Taiwan com una província més de la Xina. Dinàmiques similars han utilitzat amb Hong Kong i Macau. I és que Xi Jinping ha adoptat una política exterior, i interior, molt més agressiva i autocràtica que els seus predecessors. I com si fos una declaració d'intencions, el 2020 va eliminar la paraula "pacífica" dels seus discursos públics quan s'al·ludia a la "reunificació" desitjada amb Taiwan.

Com ho veu Taiwan?

Durant la seva visita a Taipei, Pelosi es reunirà amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, líder del partit independentista Partit Demòcrata Progressista (PDP), que governa el país des del 2016. Les eleccions d'aquell any van posar fi als anys de poder del Kuomintang, que apostava clarament per un acostament cap a la Xina. Tsai Ing-wen, en canvi, s'ha negat a acceptar el Consens del 1992, en què es va acordar que hi ha "una sola Xina".

Tot i així, el govern de Tsai Ing-wen no ha suposat un trencament total amb Pequín sinó que s'ha compromès a mantenir l'statu quo per mantenir la pau. Els diners, evidentment, hi tenen a veure. La Xina continental és el principal destí de les exportacions taiwaneses i totes les relacions comercials amb el gegant asiàtic són clau per a l'estabilitat de l'economia taiwanesa. Només aquesta dependència econòmica ja és un gran fre cap a la independència. Mentrestant, per a Taipei, l'aterratge de Pelosi ha estat un senyal que –tal com Biden els ha promès– podran comptar amb els Estats Units en cas d'una invasió xinesa, un escenari que ja no veuen tan llunyà.

Com ho veu Rússia?

Probablement, Vladímir Putin es frega les mans. Des de Moscou, s'han afanyat a mostrar "la solidaritat absoluta" de Rússia davant l'arribada de Pelosi a Taiwan. En la seva roda de premsa diària, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha definit com a "pura provocació" la decisió dels Estats Units. El ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, també la titllava de "clara provocació" i avisava que ara "la Xina té el dret d'adoptar les mesures oportunes per defensar la seva sobirania".

El tauler global ha canviat: caminem cap a un món multipolar on en els últims mesos ha estat fàcil distingir dos blocs clars, un liderat per Occident i l'altre amb Pequín i Moscou com a grans fars. Per tant, tot allò que tensa les deteriorades relacions dels EUA amb la Xina pot acabar beneficiant els interessos dels enemics geopolítics de la Casa Blanca. "L'aliança sense límits" de Xi Jinping i Putin es reforça a mesura que les diferències i les batalles compartides contra Washington augmenten.

stats