Europa

Hongria veta l'homosexualitat a les escoles i a la televisió infantil

La UE amenaça amb sancions per l'aprovació d'una llei que vincula el col·lectiu LGTBI amb la pederàstia

3 min
Protesta contra l'aprovació de la llei, aquest dilluns davant del Parlament d'Hongria

SabadellEl govern hongarès ha fet aquest dimarts un pas més en la seva croada contra els drets del col·lectiu LGTBI. El Parlament del país ha aprovat una llei que prohibeix parlar d'homosexualitat a les escoles o incloure continguts que es consideri que poden promoure l'homosexualitat o el canvi de sexe entre els materials escolars o els espais televisius orientats als menors d'edat, inclosos els anuncis. La llei ha sigut aprovada gràcies a la majoria absoluta del Fidesz, el partit del primer ministre Viktor Orbán, i ha rebut també el suport de la formació d'extrema dreta Jobbik, mentre que la resta de l'oposició ha optat per no participar en la votació.

Aquestes restriccions es van incorporar la setmana passada, en forma d'esmenes, a una llei contra la pedofília que tenia un ampli suport parlamentari i que entre altres coses prohibeix exposar els menors a continguts pornogràfics. "Adjuntar aquestes esmenes a una norma que pretén castigar els abusos infantils representa un intent deliberat del govern hongarès per barrejar la pedofília amb el col·lectiu LGTBI", ha lamentat el director d'Amnistia Internacional a Hongria, Dávid Vig. L'organització ha comparat aquesta nova norma amb "la infame llei contra la propaganda homosexual de Rússia" i ha avisat que "estigmatitzarà encara més el col·lectiu LGTBI i els seus aliats".

"Hi ha continguts que els nens de fins a una determinada edat poden mal interpretar i que poden tenir un efecte nociu sobre el seu desenvolupament, o que els nens simplement no poden processar, la qual cosa podria confondre els seus valors morals en desenvolupament o la imatge que tinguin d'ells mateixos o del món", ha argumentat un portaveu del govern hongarès per justificar l'aprovació de la llei. El fort rebuig social que ha despertat el canvi legal es va evidenciar dilluns, amb una manifestació multitudinària davant del Parlament.

Entre els aspectes que regula el text hi ha la prohibició que qualsevol persona o entitat que no formi part d'un registre oficial pugui fer classes d'educació sexual a les escoles. A més, segons els detractors de la norma, qualsevol pel·lícula, programa de televisió o anunci on aparegui algun personatge homosexual només es podrà emetre fora de l'horari de protecció infantil.

Reacció europea

L'aprovació d'aquesta llei podria tenir conseqüències per a Hongria en forma de sancions econòmiques, segons ha avisat aquest dimarts la comissària d'Igualtat, Helena Dalli, en una entrevista a l'agència Reuters. Poc abans que el text fos validat al Parlament, Dalli ha avisat que Brussel·les es planteja respondre-hi amb mesures similars a la congelació de fons amb què es van castigar les regions de Polònia que es van declarar "lliures de LGTBI". "Sí, esclar. Sens dubte", ha respost la comissària quan se li ha preguntat si és probable que la Unió Europea imposi sancions d'aquest tipus a Hongria. "El missatge és que si no defenses els valors de la democràcia o la igualtat de la Unió Europea, no tens dret a rebre diners per al teu projecte", ha dit.

Per la seva banda, l'eurodiputada dels Verds Gwendoline Delbos-Corfield, ponent de l'Eurocambra sobre l'estat de dret a Hongria, ha denunciat que "fer servir la protecció dels menors com a excusa per atacar el col·lectiu LGTBI és perjudicial per a tots els nens d'Hongria". En el mateix sentit es va pronunciar, dilluns, la comissionada de drets humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, que considera que la nova legislació és "un atac als drets i identitats de les persones LGTBI" i "va en contra dels estàndards de drets humans europeus i internacionals". "És enganyós i fals dir que s'ha aprovat per protegir els nens", va afegir.

Retallada de drets

Des de la seva arribada al poder, el 2010, Viktor Orbán ha impulsat diverses mesures que han retallat els drets d'homosexuals i transsexuals. El 2011 el seu partit va aprovar en solitari una reforma constitucional que definia el matrimoni exclusivament com la unió d'un home i una dona, i l'any passat va prohibir les adopcions per part de parelles homosexuals i va retirar el reconeixement legal de les persones que haguessin canviat de sexe. També es va obligar els editors d'un llibre de contes infantils a incloure-hi un avís per indicar que incloïa "comportaments incompatibles amb els rols de gènere tradicionals".

Després d'haver guanyat les últimes tres eleccions generals amb majoria absoluta, Orbán afrontarà la primavera vinent una situació nova: tota l'oposició, des de les forces d'esquerra fins a la ultradreta de Jobbik, ha decidit unir-se i presentar una sola candidatura per apartar-lo del poder. I, segons les enquestes, tenen moltes opcions d'aconseguir-ho.

stats