Àsia
Internacional 03/06/2021

Hong Kong prohibeix recordar Tiananmen

El govern de l'illa mobilitza 7.000 antidisturbis per reprimir qualsevol mobilització

3 min
Una artista fa un memorial en el 32è aniversari de la matança de Tiananment, a Hong Kong.

PequínAquest any els hongkonesos hauran de ser molt creatius per recordar els morts de la matança de la plaça de Tiananmen i evitar qualsevol concentració o acte que es pugui qualificar de subversiu. Un gran nombre de polítics i activistes han sigut condemnats a penes de presó simplement per haver convocat o participat en manifestacions des de l'entrada en vigor de la nova Llei de Seguretat Nacional el 30 de juny del 2020.

El govern de Carrie Lam a Hong Kong s'ha mostrat inflexible al prohibir, per segon any consecutiu, la vetlla tradicional. Durant tres dècades, milers de persones s'han concentrat al parc Victoria la nit del 4 de juny per retre homenatge als estudiants que van morir el 1989 a la plaça de Tiananmen.

Igual que l'any passat, les mesures antipandèmia i els riscos de salut pública són la raó oficial esgrimida per prohibir la manifestació, malgrat els pocs casos de covid-19 que es registren en l'excolònia. Per si hi hagués dubtes sobre la fermesa de la decisió, s'ha anunciat la mobilització de 7.000 antidisturbis per reprimir qualsevol possible concentració, per petita que sigui.

Però ara el principal perill no són els gasos lacrimògens de la policia, sinó el que ve després, un procés judicial emparat per la contundent aplicació de la Llei de Seguretat Nacional. La normativa penalitza la secessió, la subversió, el terrorisme i la connivència amb forces estrangeres, però el text és prou ambigu com perquè participar en una manifestació o emetre consignes contra el govern xinès pugui ser considerat un delicte de subversió. Abans de l'entrada en vigor d'aquesta llei, la llibertat d'expressió, reunió i premsa estava emparada per la Constitució hongkongesa.

Hong Kong, de fet, era l'únic lloc en sòl xinès en què es recordava Tiananmen. Però aquest any un dels tradicionals eslògans que es corejaven, “Portar la democràcia a la Xina”, pot ser considerat delicte de subversió. Malgrat les dificultats, tant a les xarxes socials com als mitjans independents es comparteixen fórmules per commemorar l'aniversari de Tiananmen. Han sorgit tot tipus d'iniciatives: sessions de poesia, encendre espelmes o les llanternes dels mòbils des de les cases o portar roba blanca en senyal de dol.

Solucions creatives per esquivar una condemna segura. Precisament la setmana passada es va conèixer la condemna fins a divuit mesos de presó a deu activistes per participar en manifestacions no autoritzades, entre ells el magnat de la premsa de Hong Kong Jimmy Lai, que ja complia condemna per altres fets similars. Lai, de 73 anys, és propietari del diari Apple Daily, molt crític amb el govern xinès. A principis de maig la policia també li va congelar béns per valor de 53 milions d'euros, que inclouen les accions del diari, cosa que va posar en risc la seva viabilitat.

Purga de les forces prodemòcrates

L'aplicació de la nova llei ha portat molts dels líders del moviment prodemòcrata a la presó o a l'exili per la seva participació en les protestes del 2019.

El primer a caure va ser el partit Demosisto, fundat pel líder de la Revolució dels Paraigües Joshua Wong, juntament amb Agnes Chow i Nathan Law. Veient el que els esperava, el van dissoldre l'endemà de promulgar-se la llei. Nathan Law va marxar a l'exili i els seus companys ara són a la presó. Joshua Wong compleix una pena de 27 mesos, però està pendent d'altres processos i segurament continuarà acumulant condemnes. Els seus pares es van instal·lar a Austràlia per evitar pressions.

La principal força de l'oposició, l'històric Partit Demòcrata, també ha sigut escapçat. Vuit dels seus dirigents estan a l'espera de judici o ja sentenciats. Entre ells el seu fundador, Martin Lee, de 82 anys, i un dels redactors de la Constitució de Hong Kong. Ha sigut condemnat a onze mesos de presó, però la sentència s'ha deixat en suspens.

A ells se'ls sumen membres d'altres formacions com el Partit Cívic, el Neodemòcrata, la Lliga dels Socialdemòcrates, Poder Popular… I molts dels regidors de districte del camp demòcrata que van guanyar les últimes eleccions el 2019 han començat a retirar-se o estan pendents de judici. 

A aquest panorama cal afegir-hi que el 28 de maig el Parlament de Hong Kong va ratificar la reforma de la llei electoral dissenyada a Pequín. Es redueixen els escons triats directament per sufragi universal i un comitè electoral valorarà la idoneïtat dels candidats i exclourà els que no siguin “patriòtics”.

També s'ha reforçat l'educació i introduït nous continguts per fomentar el patriotisme i el coneixement del partit comunista entre els alumnes. La radiotelevisió pública no ha pogut esquivar la intervenció i diversos programes han sigut eliminats.

stats