Guerra Israel-Palestina

Hamàs presenta el seu pla d'alto el foc "durador" però Netanyahu el rebutja de ple

El grup islamista havia proposat alliberar tots els ostatges a canvi dels presoners palestins, la retirada total de l'exèrcit israelià i la reconstrucció de Gaza

3 min
Tendes de palestins desplaçats al sud de la franja de Gaza, a tocar de la frontera egípcia.

JerusalemLa milícia palestina Hamàs, que controla la franja de Gaza, ha publicat aquest dimecres la seva proposta d'alto el foc "durador" en resposta al pla que van negociar la setmana passada Israel, els EUA, Egipte i Qatar a París. És un detallat pla en tres fases, cadascuna de 45 dies, que conté condicions polítiques i humanitàries i que preveu l'alliberament de tots els ostatges israelians retinguts a Gaza a canvi de l'excarceració d'uns 1.500 presoners palestins (un terç dels quals estan condemnats a cadena perpètua) i la retirada completa de les tropes israelianes de la Franja. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha rebutjat la proposta: "Rendir-se a les condicions delirants de Hamàs portarà a una altra massacre". Netanyahu ha dit també que la victòria "està a l'abast", i que serà "qüestió de mesos", no d'anys.

Les tres fases proposades per Hamàs suposarien, en primer lloc, una aturada dels combats, la retirada de l'exèrcit de les zones poblades de Gaza i l'alliberament de tots els ostatges civils menors de 19 anys, avis, dones i malalts, a canvi d'un nombre acordat de presos palestins, que inclouria menors, dones i majors de 50 anys. Israel també s'hauria de comprometre a garantir l'arribada d'ajuda humanitària i l'abastiment de combustible, aigua i electricitat, i també que els gazatins puguin tornar a casa. En aquesta fase també s'iniciarien les tasques de reconstrucció d'hospitals, cases i infraestructures.

En la segona fase, Hamàs alliberaria els homes i militars segrestats, a canvi de més presoners i la retirada total d'Israel de la Franja. I en la tercera, es preveu un "intercanvi dels cossos dels morts", inclosos els més de 20.000 cadàvers palestins que Israel no ha retornat a les seves famílies, a Gaza i Cisjordània.

"Aquest acord té com a objectiu aturar les operacions militars de les dues parts, aconseguir una calma total i duradora, intercanviar presoners entre les dues parts, posar fi al bloqueig a Gaza, reconstruir, retornar els residents i les persones desplaçades a les seves llars i proporcionar refugi i ajuda per a tots els habitants de totes les zones de la Franja", ha indicat la milícia islamista.

"La contraproposta de Hamàs suposa una declaració de rendició per part d'Israel", opina l'analista Avi Melamed, que considera que si l'exèrcit acceptés ara una treva, perdria "pistonada" i permetria que Hamàs recuperés el control sobre el territori. Melamed explica a l'ARA que l'objectiu del govern israelià de destruir completament el grup és "impossible", però que sí que es pot acabar amb la seva capacitat militar i amb el seu govern a Gaza: "No es tracta d'eliminar Hamàs, sinó empetitir-lo fins que no pugui operar com abans", diu.

Blinken visita Israel i Palestina

La proposta de Hamàs ha arribat en plena visita a Israel del secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, en el seu cinquè viatge al Pròxim Orient des del 7 d'octubre. Blinken s'ha reunit amb Netanyahu per intentar facilitar un acord, i aquest dijous es reunirà a Ramal·lah amb el president palestí, Mahmud Abbas. En la trobada amb Netanyahu, el cap de la diplomàcia nord-americana ha reiterat el suport del seu país al "dret d'Israel de garantir que els atacs terroristes del 7 d'octubre no es repeteixin mai", però també ha subratllat que cal "prendre totes les mesures possibles per protegir els civils a Gaza". Blinken ha expressat la seva esperança que s'arribi aviat a un acord per als ostatges, però ha avançat que "encara queda molta feina per fer".

El conflicte a Gaza va començar fa tot just quatre mesos i ha suposat la mort de 1.139 israelians i almenys 27.585 gazatins (inclosos més d'11.000 nens), i 383 cisjordans, un centenar dels quals menors. L'exèrcit d'Israel ha informat que, fins ara, ha patit 226 baixes i ha assegurat haver matat o ferit de gravetat la meitat dels milicians de Hamàs.

El ministre de Defensa Yoav Gallant ha dit que el líder del grup a Gaza, Yahya Sinwar, ja no té contacte amb els seus guerrillers i s'ha vist forçat a fugir d'amagatall en amagatall. Aquest dimecres Netanyahu ha anunciat que l'exèrcit està preparat per atacar Rafah, l'últim bastió de Hamàs, i ha anunciat que continuaran lluitant "fins al final". "No hi ha altra solució que la victòria completa", ha dit.

stats