La guerra de Gaza, una teoria de la conspiració

Alguns consideren que l'atac de Hamàs va ser organitzat per l'exèrcit israelià per derrocar Netanyahu

3 min
Un vehicle blindat israelià, prop de la frontera amb Gaza.

Israel és el país per excel·lència de les teories de la conspiració. L'assassinat del primer ministre Yitzhak Rabin el 1995 a Tel-Aviv va obrir una cadena d'explicacions conspiratives que continuen el dia d'avui i que encara no s'han resolt. Però fins i tot en qüestions menors, proliferen teories d'aquesta mena que troben un terreny favorable en el món de la política.

El mateix primer ministre, Benjamin Netanyahu, alimenta idees al voltant de la conspiració, especialment quan ell i el seu entorn suggereixen que un munt de gent d'esquerres i lliberals, com el jueu hongarès estatunidenc George Soros, dirigeixen una gran maquinació que persegueix acabar amb la llibertat a escala planetària.

El seu fill Yair Netanyahu és un personatge ben curiós. Té 32 anys i no consta que hagi treballat mai. A diferència del seu germà, l'Avner, encara viu amb els pares a la residència oficial i té una intensa vida política a l'ombra del primer ministre. Mentre l'Avner s'ha fet a un costat i ha deixat clar que no li agraden els saraus al voltant de la notable figura del seu pare, el Yair no perd la comba.

L'atac de Hamàs va agafar el Yair als Estats Units. Feia mesos que, aconsellat pel seu pare, havia abandonat Jerusalem per reduir la crispació que suscita en l'escenari polític del país. El Yair ha hagut de pagar multes importants per les seves activitats crítiques en les xarxes socials. Mentre estava a Florida no va obrir la boca, però setmanes després de l'atac, va decidir tornar a Israel per donar suport al pare.

Doncs bé, el Yair assegura el següent: "El 7 d'octubre ens vam trobar al bell mig d'un cop militar liderat per Hertzi Halevi". O sigui, en la seva opinió, l'atac de Hamàs va ser organitzat per l'exèrcit, amb el coneixement de Halevi, que és el cap de l'estat major. El Yair no està sol. Hi ha més gent que pensa de la mateixa manera.

Per reforçar la tesi, dimecres va filtrar-se que els serveis secrets del Shin Bet sabien des de l'estiu que Hamàs preparava una acció important contra Israel. Encara més, també coneixien que l'acció tindria lloc la primera setmana d'octubre. La periodista Ilana Dayan, que ha fet aquesta revelació, que després s'ha confirmat, diu que el Shin Bet va considerar que la informació no era rellevant.

Yair Netanyahu va donar un m'agrada a un usuari de X que deia que "el 7 d'octubre va produir-se un cop militar liderat per Hertzi Halevi, que no va informar el primer ministre de l'atac que havia de tenir lloc el matí del 7 d'octubre". L'autor del missatge va escriure una mica més tard que el cap de l'estat major Halevi i el ministre de Defensa, Yoav Gallant, no van autoritzar l'entrada a una base militar al ministre de l'extrema dreta religiosa i nacionalista Itamar Ben Gvir. Segons l'autor del missatge, Halevi i Gallant són membres d'una "junta militar" que vol enderrocar Netanyahu.

Aquesta no és la primera vegada que el Yair intervé en les xarxes socials a favor del seu pare, que viu potser el moment més preocupant i dramàtic de la seva carrera política. En una altra ocasió el Yair va escriure sarcàsticament: "Netanyahu és culpable!". I també va fer una citació d'un usuari que deia: "Els responsables de l'exèrcit estan desconnectats dels soldats, amb arrogància, complaença i perillositat".

Una idea molt arrelada

La idea que els responsables militars no van comunicar a Netanyahu la preparació de l'atac de Hamàs, i que van guardar silenci deliberadament, està molt arrelada en una bona part de la societat israeliana, especialment entre els seguidors de Netanyahu, i és evident que el primer ministre està recollint totes aquestes informacions per defensar-se l'endemà de la guerra.

Yair Netanyahu ha atacat en diverses ocasions el cap de l'estat major i el director del Shin Bet. Segons ell, tots dos són els màxims responsables del cop militar, que seria l'única manera possible de treure Benjamin Netanyahu del poder després d'haver guanyat les últimes eleccions.

Dues setmanes després del 7 d'octubre, quan passaven deu minuts de la una de la matinada, Benjamin Netanyahu va publicar a X un post culpabilitzant els directors del Shin Bet i d'Aman (els serveis d'intel·ligència militar) de no haver-lo advertit de l'atac. Després de generar un gran enrenou, el va esborrar. Els mitjans de comunicació van informar que el post en qüestió va ser impulsat pel seu fill Yair.

stats