La cimera de la OTAN
Internacional 03/07/2022

De la Guerra Freda a la guerra d'Ucraïna: Els 8 moments clau de la història de l'OTAN

Des del 1949, l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord treballa per la col·laboració política, econòmica i militar de fins a 30 països

Òscar Llena
1 min
Pedro Sánchez y Jens Stoltenberg visiten les instal·lacions d'IFEMA. on té lloc la Cimera de la OTAN

BarcelonaLa cimera de l'OTAN a Madrid ha servit per aprovar un nou concepte estratègic enmig del nou clima bèl·lic marcat per la invasió russa a Ucraïna. Dotze anys després de l'aprovació de l'últim full de ruta, l'aliança militar ha passat de considerar Rússia com un "soci estratègic" a titllar-la de l'"amenaça més significativa i directa". 73 anys després del Tractat de Washington, que el 1949 –als inicis de la Guerra Freda– va suposar la fundació de l'OTAN, 30 potències europees i nord-americanes s'han conjurat per reforçar la defensa política, econòmica i militar de l'Atlàntic Nord. A continuació repassem els moments clau de l'OTAN des de la seva fundació.

Els moments clau de l'OTAN
  • 1. Els orígens Dotze països van signar el 4 d'abril del 1949 el Tractat de Washington, en què es comprometien a protegir-se mútuament davant l'amenaça de la Unió Soviètica enmig de la Guerra Freda. Així s'establia l'Aliança de l'Atlàntic Nord, que incloïa inicialment els Estats Units, el Canadà i deu països europeus, i que va començar la seva activitat al mar Mediterrani. "Si ataquen un país membre, ens ataquen a tots", va afirmar el president estatunidenc Harry Truman marcant una línia d'acció que s'ha mantingut (i fins i tot reforçat) fins ara.
  • 2. Incorporació de Grècia i Turquia La por a la expansió soviètica durant la Segona Guerra Mundial va fer que Turquia i Grècia entressin a l'OTAN l'any 1952, tres anys després de la seva fundació. El país otomà, tot i declarar-se neutral durant el conflicte bèl·lic, havia donat suport al Pla Marshall i a la Doctrina Truman, i la seva annexió va ser vista com un pas cap a la seva occidentalització. El 1955 s'hi va adherir la República Federal d'Alemanya.
  • 3. L'anada i vinguda de França El president francès Charles De Gaulle va retirar el seu país de l'aliança militar l'any 1966, amb l'objectiu d'aconseguir independència respecte als Estats Units. No va ser fins l'any 2009, amb Nicolas Sarkozy com a president, que França va tornar a ingressar a l'organització.
  • 4. L'ingrés d'Espanya Espanya es va convertir fa quaranta anys, el 30 de maig del 1982, en el setzè membre del tractat de l'Atlàntic Nord, durant la cimera de Bonn (Alemanya). Des de llavors, el país ha participat en 22 operacions de l'organització, i ha cedit fins a 125.000 efectius de les forces armades. En el marc de la cimera de Madrid, el president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha compromès amb l’OTAN a destinar un 2% del PIB a defensa el 2029, és a dir, a doblar el percentatge actual.
  • 5. Operació als Balcans L'OTAN va dur a terme, amb l'autorització de les Nacions Unides, la seva primera gran operació militar l'any 1995 desplegant les "forces de pau" a Bòsnia-Hercegovina enmig de la guerra dels Balcans. Quatre anys després va bombardejar Iugoslàvia, aquest cop sense el vistiplau de l'ONU.
  • 6. L'11-S i la lluita contra el terrorisme Els atacs terroristes a gran escala a Nova York l'11de setembre del 2001 van fer que l'OTAN invoqués per primer cop l'article 5, que estableix que un “atac armat” contra un país membre a Europa i Amèrica del Nord es considerarà un atac contra tota l'Aliança. D'aquesta manera, l'organització va actuar per primer cop fora d'Europa i d'Amèrica enviant les "forces de pau" a l'Afganistan.
  • 7. La cimera de Lisboa El concepte estratègic de l'OTAN vigent fins ara es va definir a la cimera del 2010 a Lisboa, on es va establir que els objectius principals de l'organització eren la defensa col·lectiva, la gestió de crisis i la seguretat cooperativa. Ara, a Madrid, s'ha fet efectiu un canvi de rumb provocat per l'"amenaça directa" de Rússia i els "reptes" que planteja la Xina.
  • 8. Tensió amb Rússia i la guerra a Ucraïna Amb la incorporació de la República Txeca, Polònia i Hongria l'any 1999, l'OTAN va fer un primer acostament amb el bloc comunista de la Guerra Freda, i va consolidar-se així la nova Europa. Cinc anys més tard s'hi van sumar els altres tres països bàltics del bloc i l'organització s'acostava així cada cop més a la frontera amb Rússia. Les operacions de Vladímir Putin el 2008 a Geòrgia i el 2014 a Crimea i l'est d'Ucraïna van fer créixer la divisió entre els dos blocs, que s'ha agreujat fins que el passat mes de febrer l'exèrcit rus va iniciar la invasió de territori ucraïnès.
stats