Internacional 11/10/2021

Greenpeace talla la sortida de Downing Street

Els ambientalistes protesten amb una estàtua gegant de Johnson per una nova explotació pretoliera a les illes Shetland

3 min
Els activistes de Greenpeace han aturat el tràfic al davant de Downing Street

LondresUn grup d’activistes de l’organització ecologista Greenpeace han aturat aquest dilluns, a primera hora de la tarda, el trànsit just als afores de Downing Street, seu de la residència oficial del primer ministre britànic.

Els ambientalistes es manifestaven contra l’obertura d’un nou jaciment petrolífer prop de les illes Shetland, arxipèlag subàrtic al nord d’Escòcia. Boris Johnson, premier del Regne Unit, no s’ha assabentat de la protesta, però. Malgrat que el país viu innombrables crisis al mateix temps, totes relacionades amb la cadena de subministrament i l’augment descontrolat dels preus de l’energia, aquests propers quinze dies té previst descansar en una exclusiva finca de Marbella, que té un cost de 30.000 euros a la setmana. Unes vacaces que li han costat no poques crítiques a la premsa i comentaris prou àcids a les xarxes socialS.

Setze manifestants s’han lligat a uns barrils que han utilitzat per erigir una estàtua de Boris Johnson, que han esquitxat amb petroli. Una placa a l’estàtua, de 3,6 m d’alçada, deia: “Camp petrolífer de Cambo: el monumental fracàs climàtic de Boris Johnson". La policia ha descrit els mètodes dels activistes com a especialment sofisticats.

El nou camp de Cambo, que està pendent d’obtenir l’aprovació final de les autoritats britàniques, tindrà la capacitat d’extreure 150 milions de barrils de petroli. Es preveu que funcioni fins al 2050, moment en què la Gran Bretanya es compromet a ser neutral pel que fa a les emissions de carboni. D’acord amb la denúncia de Greenpeace, el jaciment produiria emissions equivalents a fins a divuit centrals de carbó a l'any i provocaria el que han definit com un “desastre climàtic”.

La protesta de Greenpeace imita l’estratègia de desobediència civil utilitzada en els últims anys, i especialment en les últimes setmanes, per diferents grups de protesta climàtica, com Extinction Rebellion (XR) i Insulate Britain, accions que tenen lloc quan queden tres setmanes per a la inauguració de la conferència especial de l’ONU, COP26, a Glasgow, sobre el canvi climàtic. La tàctica principal d’aquests grups consisteix en bloquejar les vies públiques sense previ avís.

Un dels setze activistes de Greenpeace detingut per la policia, aquesta tarda, al centre de Londres.

Fins ara, però, les protestes de Greenpeace havien intentat principalment molestar tant les empreses com les organitzacions que consideren responsables dels danys ecològics: tradicionalment han dut l’ocupació de plataformes petrolieres i el bloqueig d’edificis d'oficines.

Un portaveu de Greenpeace ha negat que la protesta s’hagi inspirat en XR o Insulate Britain. L’acció ha tingut lloc el mateix dia en què el príncep Carles, en una entrevista que s’emetrà aquesta nit a la BBC, hagi declarat que “entén la reacció d’aquests grups” però no la comparteix, “perquè no ajuda en res”.

Roger Hallam, cofundador de XR i un dels cervells darrere de les accions d’Insulate Britain, va atacar l’oficina de Greenpeace a Londres amb pintura rosa el juliol de l’any passat. Ho va justificar dient que l'organització, que es va fundar el 1971, havia “fotut tot el que era significatiu” per a moviment ecologista.

L'acció de Greenpeace qüestiona les credencials verdes del primer ministre, que vol aparèixer davant de la ciutadania com un defensor a ultrança de la protecció del medi ambient, però alhora és partidari del desenvolupament al mar del Nord del nou camp petrolífer de Cambo durant la pròxima dècada. I ho és malgrat que un informe encarregat pel govern davant de la celebració de l’esmentada COP26 a Glasgow a partit de l'1 de novembre ha recomanat que no hi hagi "cap inversió en nous projectes de subministrament de combustibles fòssils".

 

stats