Pròxim Orient
Internacional 13/06/2022

El govern de Naftali Bennett: un any d'equilibris a Israel

El primer ministre pateix els embats de Netanyahu, mentre intenta mantenir unit un executiu de vuit partits antagònics

3 min
El primer ministre israelià Naftali Bennett (centre), diumenge en la compareixença posterior al consell de ministres.

JerusalemEl govern del primer ministre israelià Naftali Bennett compleix un any aquest dilluns immers en una greu crisi política. La coalició de govern, formada per vuit partits d’ideologies sovint contràries, compta amb només 60 dels 120 escons al Parlament israelià i ha patit diverses desercions de diputats que han deixat l'executiu molt debilitat.

L’exprimer ministre i cap de l’oposició, Benjamin Netanyahu, ha aprofitat i promogut aquesta fragilitat amb l’objectiu de forçar unes noves eleccions –serien les cinquenes des del 2019– i així tornar al govern, que va liderar durant 15 anys. "Bennett, s'ha acabat, marxa. És hora de retornar Israel a la dreta", deia en un missatge a Twitter la seva formació, el Likud. Netanyahu, que s'enfronta a un judici per corrupció, compta amb 28 diputats, més que cap altre partit. Segons una enquesta recent, obtindria 34 escons en uns nous comicis, i amb el bloc de les formacions que li fan costat podria arribar als 60.

"Aquest govern no pot aturar-se, hem de continuar lluitant pel bé dels israelians. Admeto que aquest no és el govern que la majoria de nosaltres esperava. Però precisament perquè l'alternativa és la lluita i el caos continus, hem descobert com és de poderós treballar plegats", va dir diumenge Bennett.

“Val la pena lluitar per aquest govern, i lluitarem per ell. No hi ha res més fàcil que destruir; no hi ha res més difícil que construir”, va dir per la seva banda Yair Lapid, ministre d'Exteriors del partit Yesh Atid, que l'any 2023 hauria d'assumir el càrrec de primer ministre en virtut de l'acord de govern. "Qui posi en perill aquest govern des de dins ha de saber que en pagarà un preu", va amenaçar divendres Lapid, dirigint-se als diputats dissidents del seu executiu.

Derrotes parlamentàries

Un exemple de la divisió interna a l'executiu i dels esforços de Netanyahu per torpedinar-lo va ser la votació, la setmana passada per prorrogar les "mesures d'emergència" que s'apliquen als assentaments jueus a la Cisjordània ocupada. L'executiu volia aplicar la llei civil als més de 500.000 colons israelians que hi viuen, però va perdre la votació per 58 a 52. Tot i que el govern té temps fins a finals de juny per tornar a intentar-ho, una nova derrota situaria els colons jueus sota jurisdicció militar. La mateixa que regeix els palestins. Això deixaria en uns llimbs legals els israelians que viuen a Cisjordània pel que fa a tràmits com el permís de conduir i el carnet d'identitat, però també en l'àmbit de l'educació o la justícia.

Netanyahu, que ideològicament hauria d'haver donat suport a la llei, hi va votar en contra per perjudicar l'executiu. I dos diputats de la coalició –una del partit d'esquerres Meretz, i un altre de l'islamista Llista Àrab Unida (Ra'am)– també hi van votar en contra. La resta de membres d'aquesta formació es van abstenir per evitar votar a favor d'una llei que afavoreix i perpetua els assentaments jueus a Palestina, considerats il·legals per la comunitat internacional.

I no és l'únic exemple: el 8 de juny la Llista Àrab Unida va anunciar que votaria a favor de promoure una nova llei, a la qual s'oposa el govern, que augmentaria el salari mínim fins als 2.063 euros al mes. I el juliol passat Bennett va ser incapaç d'aprovar una llei que impediria que els palestins obtinguessin el passaport israelià al casar-se amb un ciutadà del país: la votació va quedar 59 a 59.

Desertors i trànsfugues

Bennett ha patit quatre desercions a les seves files amb arguments molt divergents. D'una banda, Michael Biton, un diputat del partit centrista Blau i Blanc, liderat pel ministre de Defensa Benny Gantz, va anunciar diumenge que deixaria de votar a favor de les propostes del seu propi govern, a menys que beneficiessin els colons. Aquest dilluns, el diputat de Yamina, Nir Orbach, ha anunciat el mateix. Alhora, Ghaida Rinawie Zoabi, diputada àrab del partit pacifista i d'esquerres Meretz, va anunciar que havia "perdut la fe" en el govern per les seves polítiques antipalestines: va arribar a abandonar la coalició fa unes setmanes, però hi va tornar pressionada pels seus companys de partit, que temen el retorn de Netanyahu. També es baixa la diputada Idit Silman, del partit de Bennett (el dretà Yamina), que va abandonar la coalició a l’abril acusant-lo de "danyar" la identitat jueva. Des de llavors, Silman s'ha acostat al partit de Netanyahu, en el qual havia militat abans.

stats