Internacional 05/08/2019

Una vaga general a Hong Kong genera el caos als transports

La cap de l'executiu hongkonguès adverteix que "ha arribat l'hora de restaurar l'ordre"

Ara
3 min
Una vaga general a Hong Kong genera el caos als transports

BarcelonaLa vaga general convocada per aquest dilluns a Hong Kong per treballadors d'una vintena de sectors ha deixat diverses línies del metro sense funcionament i ha provocat retards i cancel·lacions en els vols d'aquest centre financer.

El nou desafiament dels manifestats hongkonguesos, que se suma a les protestes gairebé diàries que es duen a terme des de fa més d'un mes i que han desembocat en enfrontaments violents amb la policia, han portat aquest dilluns la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam, a comparèixer en una tensa roda de premsa en què tot i així s'ha mantingut ferma en el mateix missatge de les seves anteriors.

Lam ha remarcat que ni la seva dimissió, com demanen els manifestants, ni la de cap membre del seu govern no resoldran res i ha assegurat que "ha arribat el moment de restaurar l'ordre i de dir 'no' al caos i la violència". "Els manifestants diuen que volen una revolució i alliberar Hong Kong, això va molt més lluny de les seves demandes polítiques originals i desafia la nostra sobirania nacional", ha afirmat.

"Aquestes accions il·legals fan perillar un país dos sistemes i destrueixen la nostra prosperitat", ha dit en al·lusió al sistema polític instaurat per la Xina a l'illa semiautònoma de Hong Kong. "Si continuem permetent aquestes protestes violentes que amb demandes sobre la llei d'extradició amaguen motius ulteriors, estarem empenyent Hong Kong al límit d'una situació molt perillosa", ha advertit.

Manifestants concentrats a New Town Plaza de Hong Kong el dilluns de vaga general.

Milers de persones d'una vintena de sectors –entre ells treballadors del sector financer, dels mitjans de comunicació o de companyies aèries– s'han unit a l'aturada, tot i que una font governamental ha explicat a Efe que molts empleats han demanat aquest dilluns com a dia d'assumptes propis o han informat d'una baixa per malaltia.

El govern ha demanat a les empreses que siguin comprensives amb els empleats que no puguin arribar a la feina a temps a causa del caos de trànsit. Vuit línies de metro han deixat de funcionar totalment o parcialment aquest dilluns al matí, entre les quals la línia que connecta la megalòpolis amb l'aeroport, on a les 10.00 hora local havien estat cancel·lats 230 vols i molts altres patien retards, segons el diari local 'South China Morning Post'.

L'objectiu de la vaga, que abasta tota la ciutat, és pressionar el govern perquè respongui a una sèrie de demandes que, en origen, consistien només en la retirada de la controvertida proposta de llei d'extradició que, segons advocats i activistes, hauria permès a Pequín accedir a "fugitius" refugiats a la ciutat. Les actuals demandes inclouen la retirada completa del text, una investigació en profunditat sobre la brutalitat policial a l'hora de reprimir les protestes i la posada en pràctica del sufragi universal.

Caos de trànsit a Hong Kong per les manifestacions i vaga general d'aquest dilluns.

La vaga arriba després d'un intens cap de setmana de protestes, el novè consecutiu, que ha deixat diverses desenes de detinguts i nous enfrontaments entre el sector més violent dels manifestants i la policia, que va tornar a utilitzar gasos lacrimògens.

Tot i que la cap del govern de Hong Kong va donar per "mort" el projecte de llei d'extradició a principis de juliol, els manifestants no s'han donat per satisfets i han seguit inundant els carrers de la ciutat.

stats