Índia
Internacional 27/01/2021

Gasos lacrimògens en la marxa de tractors a l'Índia contra la reforma agrària de Modi

La ràbia dels agricultors pren els carrers de Nova Delhi

Mujib Mashal, Emily Schamall i Hari Kumar
3 min
Els pagesos indis protesten per una millora de les seves condicions laborals als afores de Nova Deli

Nova DelhiNi les barricades ni els gasos lacrimògens han pogut impedir la protesta de milers de camperols a Nova Delhi contra la reforma agrària del govern de l'Índia. Coincidint amb el Dia de la República, els agricultors han protagonitzat una tractorada a la capital. Mentrestant, el govern de Narendra Modi presidia una fastuosa desfilada militar. Una imatge surrealista, a pocs quilòmetres d'on havia esclatat el caos. Almenys hi ha hagut un mort.

Al límit de la capital amb el poble de Ghazipur, on els agricultors han estat acampats durant mesos, els tractors avançaven apartant les barreres de ciment amb què la policia, impotent, intentava bloquejar-los el pas. Densos núvols de gasos lacrimògens s’alçaven sobre les marxes mentre els agricultors, amb tractors, a cavall i a peu, començaven la protesta.

Els pagesos indis organitzen un marxa de tractors alternativa a la celebració del dia de la República Índia a Nova Deli

Els manifestants també han irromput al Fort Vermell, l’emblemàtic palau que antigament havia sigut la residència dels governants mogols de l’Índia, on han hissat la bandera dels temples sikhs. Molts dels agricultors que protesten són del Panjab, una part predominantment sikh del país.

Molts d'ells també portaven llargues espases, tridents, punyals afilats i destrals de batalla, armes simbòliques i alhora funcionals. La majoria dels manifestants no portaven mascareta, malgrat l’important esclat de covid-19 a l’Índia. I alguns han tombat autobusos i s'han enfrontat violentament amb la policia, sobrepassada i armada amb porres de bambú, mentre marxaven cap al centre de Delhi. A primera hora de la tarda s'havien desplegat oficials amb rifles d'assalt a les principals carreteres, que apuntaven als agricultors i els pegaven amb porres. "Un cop arribem a Delhi no anirem enlloc fins que Modi no derogui la llei", deia Happy Sharma, un agricultor del veí estat d'Uttar Pradesh. El govern ha tallat internet a les zones que han sigut l'epicentre de les protestes.

La manifestació, després que el govern indi fracassés en l'esforç frenètic per evitar la marxa de tractors, demostra fins a quin punt els agricultors s'han convertit en un problema per a Modi. Tot i que el primer ministre ha esclafat l’oposició, no aconsegueix controlar la protesta.

Al setembre, Modi va portar al Parlament tres lleis agrícoles amb què esperava atraure inversió privada en un sector afectat durant dècades per la baixa productivitat i la falta de recursos. Però els agricultors s'hi van oposar perquè consideren que els deixa desprotegits davant les grans corporacions.

Amb desenes de milers d’agricultors acampats a la intempèrie durant dos mesos (molts dels quals, moribunds), el govern s’ha ofert a modificar algunes parts de la llei per incloure-hi les seves demandes. També hi ha intervingut el Tribunal Suprem, que va ordenar al govern suspendre les lleis fins que no s’arribi a un acord. Però els agricultors diuen que no s’aturaran fins a la derogació de la llei i han començat a augmentar la pressió. Han anunciat una marxa a peu cap al Parlament l’1 de febrer, quan es presentarà el nou pressupost del país.

Els manifestants intenten moure una barricada en el seu pas amb tractors per Nova Deli

Els líders del moviment han llançat repetides crides a protestar pacíficament: “Recordeu, el nostre objectiu no és conquerir Delhi, sinó guanyar el cor de la gent d’aquest país”, deien per internet. Se’ls va demanar que no portessin armes, “ni tan sols bastons”, i que evitessin consignes i pancartes provocatives.

“La marca d’aquest esclat social ha de ser pacífica”, segons Balbir Singh Rajewal, un dels principals líders de les protestes. “El govern difon rumors i ha començat a desconcertar la gent. Si continuem en pau hem guanyat. Si ens tornem violents Modi guanyarà”.

Copyright The New York Times

stats