Internacional 16/04/2019

Qui és François-Henri Pinault, l'home que donarà 100 milions per reconstruir Notre-Dame?

Forma part d'una de les famílies més riques de França, propietària de Kering

Joan Callarissa
3 min
François-Henri Pinault, l'home que donarà 100 milions per reconstruir Notre-Dame

Barcelona"El meu pare [François Pinault] i jo hem decidit desbloquejar una suma de 100 milions d'euros per participar en la reconstrucció completa de Notre-Dame", va escriure François-Henri Pinault ahir en un comunicat en veure l'incendi que arrasava la icònica catedral francesa. "Aquesta tragèdia ha sacsejat tots els francesos i tots els que estan vinculats als valors espirituals. Davant d'un drama com aquest, tothom vol tornar a donar vida a aquesta joia del nostre patrimoni", va afegir Pinault, actual president del grup d'empreses Kering, que va fundar el seu pare, que actualment té 82 anys i està retirat dels negocis des del 2003.

François Pinault, de 82 anys, va ser el fundador el 1963 de l'imperi Kering, que ha convertit els seus propietaris en la tercera fortuna de França. Actualment es dedica principalment al món de l'art, on destaca com a col·leccionista d'art contemporani. De fet, la seva atracció per l'art el va portar a comprar la mítica casa de subhasta Christie's a través del grup Artemis, propietat per la seva família.

El seu fill, François-Henri Pinault, de 56 anys, és un dels noms més influents del món de la moda pel lloc que ocupa al 'holding' familiar, anomenat fins al 1994 Pinault-Printemps-Redoute, unió de les grans empreses franceses que l'integraven. Tot i això, el nom va canviar a Kering el 2013, quan aquestes empreses van passar a un segon pla amb les noves adquisicions que anava fent el grup dins de la divisió de luxe i fora de França. Actualment, la corporació és propietària de firmes d'alt nivell com Gucci, Yves Sant Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron i les de joieria Brioni i Pomellato, entre d'altres.

L'any passat, els seus ingressos es van enfilar fins als 13.665 M€ d'euros, amb un benefici pròxims als 4.000 milions d'euros. El seu conglomerat empresarial té una plantilla a tot el món de 30.000 persones. Ell, individualment, és la quarta persona més rica de França. A més de ser conegut com un magnat del sector del luxe, Henri-Pinault també és famós pel seu afany filantròpic. A través de la Fundació Pinault ha donat suport econòmic a projectes d'investigació mèdica, ONGs com Metges sense Fronteres i també a l'Església catòlica. Com el seu pare, també mosta una gran afició per l'art.

És el més conegut dels tres germans pel lloc que ocupa a l'empresa però també per la seva vida personal. Pinault, després d'estar casat amb Dorothée Lepère entre el 1996 i el 2004 –amb qui va tenir dos fills–, va sortir amb Linda Evangelista durant quatre mesos entre el 2005 i el 2006. Amb ella va tenir un altre fill, Augustin James Evangelista, però quan va néixer la criatura els pares ja no estaven junts i l'actriu no va explicar qui era el pare. Després de diversos intents d'acord econòmic entre ella i Pinault, l'agost del 2011 Evangelista va sol·licitar formalment una ordre de manutenció infantil al Tribunal de Família de Manhattan, demanant 46.000 dòlars mensuals al pare. No va ser fins llavors que va transcendir tota la història. Ell va concedir una entrevista a 'Elle' on va explicar que ell sempre havia reconegut el nen i que, en realitat, porta els seus cognoms.

L'abril del 2006, abans que nasqués el fill amb Evangelista, Pinault va començar a sortir amb l'actriu Salma Hayek, a qui va deixar embarassada el 2007 i amb qui es va comprometre poc després. La seva filla Valentina va néixer el 21 de setembre del 2007, onze mesos després que Augustin James. Es van casar el 14 de febrer del 2009 a París. El fill amb Evangelista va ser 'secret' fins al 2011.

stats