Jihadisme
Internacional 23/04/2021

França investiga com a terrorisme l'apunyalament mortal d'una funcionària policial

Un home de nacionalitat tunisiana ha atacat la víctima a l'entrada d'una comissaria de la ciutat de Rambouillet

3 min
Un agent de policia controla la zona on ha tingut lloc l'atemptat

SabadellUna dona de 49 anys que treballava com a administrativa per a la policia francesa ha sigut assassinada aquest divendres al migdia a l'entrada d'una comissaria a la ciutat de Rambouillet, a uns 50 quilòmetres al sud-oest de París. Segons les primeres investigacions, la dona ha rebut dues punyalades al coll quan tornava a la feina després de dinar, al voltant de les 14.20 h, i ha mort immediatament, malgrat la intervenció dels bombers, que han intentat reanimar-la. L'atacant, un home de 36 anys i de nacionalitat tunisiana que residia legalment a França i no estava fitxat per la policia, ha sigut abatut per un altre agent. Segons fonts policials, hi ha testimonis que asseguren que han sentit com, en el moment de l'assalt, l'home ha cridat dues vegades "Al·lahu-àkbar " [Al·là és el més gran].

El primer ministre de França, Jean Castex, s'ha desplaçat al lloc dels fets i els ha qualificat d'acte terrorista. De fet, la Fiscalia Antiterrorista s'ha posat al capdavant de la investigació, una decisió que el fiscal en cap antiterrorista, Jean-François Ricard, ha justificat en declaracions als mitjans "pel desenvolupament dels fets, per la seva realització, la modalitat del crim, el tipus de víctima i les declaracions de l'autor en el moment dels fets". Ricard també ha revelat que abans de l'atac l'autor havia fet una exploració de la zona.

"En el combat que hem emprès contra el terrorisme islamista, no cedirem gens", ha dit el president de França, Emmanuel Macron, en un tuit en què ha expressat el condol de tot el país a la família i amics de la víctima i al conjunt de les forces de seguretat. Castex, per la seva banda, ha assegurat que "França ha perdut una de les seves heroïnes quotidianes en un gest bàrbar d'infinita covardia".

"La nostra determinació a lluitar contra el terrorisme, en totes les seves formes, està més intacte que mai", ha afegit Castex, en declaracions als mitjans de comunicació. També ha volgut "homenatjar" els agents que han "neutralitzat immediatament" l'autor de l'atemptat.

Entre dues portes

Segons el diari francès Le Monde, alguns testimonis han vist l'home passant diverses vegades per davant de la comissaria, amb el telèfon mòbil a la mà. Quan la víctima ha creuat la primera de les dues portes de seguretat d'accés a l'edifici s'hi ha llançat al darrere i, un cop la porta s'havia tancat, ha bloquejat el dispositiu de control electrònic d'entrada. És llavors quan ha tret el ganivet i ha apunyalat la dona, davant els ulls dels agents que controlaven l'accés a l'edifici, que ràpidament s'hi han acostat, han desbloquejat el dispositiu de control, han desbloquejat la segona porta i un d'ells li ha disparat dos trets, que l'han abatut.

La víctima, de qui Macron ha revelat només el nom, Stéphanie, tenia una filla de 18 anys i una de 13, i en feia 28 que treballava a la comissaria de Rambouillet, una ciutat d'uns 27.000 habitants. La localitat forma part del departament d'Yvelines, a l'Illa de França, el mateix al qual pertany el municipi de Conflans-Sainte-Honorine, on el 16 d'octubre va ser assassinat el professor de secundària Samuel Paty, que va ser decapitat al mig del carrer per un noi de 18 anys d'origen txetxè com a represàlia per haver mostrat caricatures de Mahoma en una classe sobre llibertat d'expressió. Només 13 dies més tard, el jihadisme va tornar a colpejar França, en aquell cas a la ciutat de Niça, on un altre home de nacionalitat tunisiana va decapitar una dona i en va apunyalar mortalment dues més a l'església de Notre-Dame de l'Assumpció.

"Han volgut atacar un símbol de França, perquè els nostres policies són la cara de França, i desestabilitzar el país en aquesta ciutat tranquil·la", ha dit la presidenta de la regió de l'Illa de França, Valérie Pécresse. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, que també s'ha desplaçat al lloc dels fets, ha ordenat reforçar la seguretat davant de les comissaries de la Policia Nacional i la Gendarmeria.

Al vespre, la policia ha començat un escorcoll a casa de l'atacant, situada a la mateixa ciutat de Rambouillet.

stats