Unió Europea
Internacional 10/11/2022

França accepta els migrants de l''Ocean Viking' però enceta una crisi amb Meloni

París anuncia que no acollirà més immigrants procedents d'Itàlia i imposarà controls fronterers

3 min
Una part de les persones migrants que continuen a bord de l''Ocean Viking' esperant port on desembarcar.

ParísEl vaixell Ocean Viking, de l'ONG francesa SOS Méditerranée, amb 231 immigrants –dels quals 57 són infants– rescatats a bord, ha provocat el primer enfrontament entre París i Roma des de l'arribada al poder de la ultradretana Giorgia Meloni. Després de dies navegant a prop de la costa d'Itàlia sense que les autoritats del país n'hagin autoritzat el desembarcament, el govern de França s'ha donat per vençut en la seva pugna amb Itàlia i ha acceptat aquest dijous que el vaixell desembarqui en un port francès, a Toulon, una ciutat amb un port militar a 66 quilòmetres de Marsella.

Però la negativa d'Itàlia a acollir els immigrants ha fet enfadar París fins al punt de suspendre el pacte per rebre en territori francès milers de demandants d'asil procedent d'Itàlia. "És una mesura excepcional que acollim el vaixell, atès que les autoritats italianes han sotmès els passatgers a 15 dies d'espera al mar", ha puntualitzat el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin. França acollirà un terç dels migrants que siguin demandants d'asil, mentre que els altres dos terços es repartiran entre altres països europeus.

En unes declaracions visiblement enfadat, Darmanin ha qualificat "d'inacceptable" i de gest "incomprensible" l'actitud d'Itàlia, que tenia la responsabilitat d'autoritzar el desembarcament, i ha advertit que França no es quedarà de braços plegats davant la negativa de Meloni d'acollir l'Ocean Viking. "Itàlia ha decidit no comportar-se com un estat europeu responsable", ha lamentat. Les autoritats franceses ja havien autoritzat aquest dijous a primera hora l'evacuació de tres immigrants a bord de l'Ocean Viking que necessitaven atenció mèdica urgent. Un helicòpter els ha transportat a un hospital de Bastia, a l'illa francesa de Còrsega. Després, el vaixell seguirà la ruta fins a Toulon.

Suspensió de l'acord de repartiment de migrants

Com a represàlia, en un gest per evitar que l'extrema dreta de Marine Le Pen tregui profit de la situació, Darmanin ha anunciat que França suspèn "amb efecte immediat" l'acord europeu de repartiment dels immigrants, que beneficia principalment Itàlia, i ha fet una crida als altres països europeus, especialment a Alemanya, a fer el mateix. Estava previst que des d'ara fins a l'estiu França acollís 3.500 refugiats procedents del país veí. Darmanin també ha assegurat que França reforçarà els controls fronterers amb Itàlia i ha advertit que les relacions diplomàtiques bilaterals també se'n ressentiran.

El govern italià ha jutjat "incomprensible" la reacció de França en un comunicat signat pel ministre de l'Interior, Matteo Piantedosi, en què recorda que el seu país ha acollit 90.000 immigrants aquest any. "El que no entenem és la raó per la qual Itàlia hauria d'acceptar de bon grat el que els altres no estan disposats a acceptar", destacava el comunicat del govern d'extrema dreta. Piantedosi també s'ha queixat de la pressió migratòria que afronta Itàlia i ha denunciat la voluntat "d'imposar el principi que Itàlia sigui l'única entrada europea possible pels immigrants il·legals". Un dia abans, Piantedosi rebutjava la pressió de França: "No acceptem lliçons sobre drets humans", va advertir.

El pols per l'Ocean Viking és el primer capítol d'un enfrontament entre París i Roma que probablement es repetirà. Fins ara el president de França, Emmanuel Macron, havia jugat a mantenir les formes amb el nou govern italià i fins i tot s'havia reunit amb Meloni el 23 d'octubre a Roma. Una trobada que es va fer sense en secret, sense càmeres, i de la qual només en va transcendir una fotografia difosa per l'Elisi amb un missatge amable que parlava de "diàleg" i "amistat" entre dos països europeus. L'entesa ha durat poc.

stats