Estats Units

El fill de Biden s'enfronta a fins a 25 anys de presó en un judici històric

Hunter Biden està acusat d'haver mentit quan va comprar una pistola i tenir-la mentre era addicte a les drogues

3 min
Hunter Biden sortint del judici

WashingtonQuan dijous passat Donald Trump va ser declarat culpable per falsificar el pagament secret que va fer a l'actriu porno Stormy Daniels, el president Joe Biden va celebrar el veredicte assegurant "que ningú està per sobre de la llei". Qui sap si Biden també pensava en el seu fill, Hunter Biden, quan va dir aquestes paraules. Aquest dilluns Hunter s'ha assegut al banc dels acusats d'un tribunal de Wilmington (Delaware) acusat d'haver mentit quan va comprar una pistola mentre era addicte a les drogues. Es tracta de la primera vegada en la història que el fill d'un president és jutjat per un cas penal, que li podria costar fins a 25 anys de presó.

El fiscal del cas, David Weiss (que va ser nomenat per Trump quan era president), acusa Hunter, de 54 anys, d'haver mentit l'any 2018 als formularis d'adquisició d'armes afirmant que no consumia drogues. Quan una persona compra una arma ha d'omplir un formulari de l'Oficina d'Alcohol, Tabac, Armes de Foc i Explosius i afirmar que legalment té permís per comprar l'arma. Tenir una arma mentre s'és consumidor de drogues suposa infringir una llei federal dels Estats Units. A la pregunta de si era un "usuari il·legal o addicte" a drogues il·legals, l'acusació diu que Hunter va marcar la casella del "no". En una declaració feta l'any passat, Hunter Biden va afirmar que s'havia mantingut sobri des del maig del 2019.

El tercer delicte que pesa sobre el fill de Biden té a veure directament amb la possessió il·lícita d'una pistola model Colt Cobra de calibre 38. Durant 11 dies de l'octubre del 2018, va tenir la pistola, fins que la seva xicota la va llençar a la brossa per por de l'estat de salut mental d'ell, segons exposen els documents de la fiscalia. Hunter Biden s'ha declarat innocent de tots els càrrecs que se li imputen.

Biden: "També soc pare"

Malgrat que els republicans han trobat en el fill de Biden un flanc des d'on atacar el president, el demòcrata en cap moment se n'ha amagat o l'ha rebutjat. "Soc el president, però també soc pare. La Jill i jo estimem el nostre fill, i estem molt orgullosos de l'home que és avui", ha dit Biden en un comunicat que han publicat diversos mitjans. "La resiliència de Hunter davant de l'adversitat i la força que ha portat a la seva recuperació són inspiradores per a nosaltres".

Biden ha passat el cap de setmana amb el seu fill, i aquest dilluns Jill Biden (que no és la seva mare biològica) i Ashley Biden (la seva germanastra) han assistit al tribunal per mostrar el seu suport a Hunter.

El judici, que està en mans de la jutge Maryellen Noreika (nomenada també per Trump, amb el suport de dos demòcrates de Delaware), s'espera que duri dues setmanes, encara que podria resoldre's abans. La sessió d'aquest dilluns ha arrencat amb l'elecció dels 12 membres del jurat, que hauran de decidir sobre la culpabilitat del fill de l'actual president.

La principal prova que utilitzarà el fiscal Weiss per demostrar la culpabilitat de Hunter és el seu portàtil, on es recopilen missatges i correus en què el fill de Biden parla sobre la seva addicció i acorda cites amb traficants de drogues. La defensa ha denunciat que els arxius estan manipulats i, de fet, la jutge va dir el mes passat que permetria a Hunter qüestionar l'autenticitat de qualsevol missatge presentat al judici.

Biden no és el primer president dels Estats Units que es troba amb una "ovella negra" a la família. El fill de George W. Bush va enfrontar-se a càrrecs civils per violar les lleis bancàries mentre el seu pare estava a la Casa Blanca. Així i tot, mai cap fill d'un president s'havia enfrontat a càrrecs penals. En aquest cas es tracta d'un tema molt sensible que corre el risc de perjudicar Biden de cara a les eleccions del 5 de novembre i el Partit Republicà treballarà perquè sigui així, especialment després que el seu candidat s'hagi convertit en un convicte.

Al ser un cas federal, Biden té el poder de perdonar el seu fill en qualsevol moment. Però la Casa Blanca ja ha descartat explícitament la possibilitat de concedir-li l'indult. Així mateix, és poc probable que la jutge demani per a Hunter els 25 anys de presó, ja que no acumula antecedents penals.

stats