Estats Units

El fill de Biden, imputat per amagar que era drogoaddicte per comprar una arma

El fill del president dels Estats Units, que també està sent investigat per delictes fiscals, suposarà un maldecap per a la campanya del demòcrata

2 min
Hunter Biden, fill del president dels Estats Units, el juliol passat.

WashingtonLa carrera per a la presidència dels Estats Units es jugarà, en gran part, als tribunals. Després de les quatre imputacions que ja recauen sobre l'exmandatari Donald Trump, aquest dijous li ha arribat el torn a Hunter Biden, fill de l'actual president, que està acorralat per dues investigacions independents, per delictes fiscals i per possessió il·legal d'armes. Aquest dijous han transcendit documents judicials d'un tribunal de districte de Delaware que constaten que un gran jurat ha votat a favor d'imputar-lo per tres delictes relacionats amb la segona investigació, per possessió il·lícita d'armes.

Concretament, se l'acusa de mentir a l'assegurar que estava net de drogues en el moment en què va comprar una arma –un Colt Cobra de calibre 38– el 12 d'octubre de l'any 2018. Abans de comprar l'arma, Biden va presentar una declaració signada on "certificava que no era consumidor il·lícit ni addicte a cap estimulant, estupefaent ni cap altra substància controlada, quan en realitat, com ell sabia, aquella declaració era falsa".

Hunter, al centre de la campanya republicana

L'acusació del departament de Justícia arriba després que el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, cedís davant l'ala dura del seu partit i ordenés dimarts obrir una investigació formal sobre Joe Biden per sotmetre'l a un judici polític, també en relació amb el seu fill. Concretament, els republicans volen reunir proves que els negocis a l'exterior del seu fill Hunter reflecteixen una "cultura de la corrupció" i d'"abús de poder".

La imputació d'avui no té res a veure amb el procés d'impeachment que es vol obrir, que necessitarà el vot favorable de la Cambra de Representants, però constituirà un nou argument de la campanya dels republicans contra Biden, que s'està centrant en els problemes legals del seu fill. Després de morir el seu germà Beau, Hunter Biden va caure en la drogoaddicció i l'alcoholisme, que han incomodat el mandat del president, que ha hagut de donar diverses explicacions sobre l'assumpte des que va arribar a la Casa Blanca.

El fiscal especial que ha aconseguit el vot favorable del gran jurat, David C. Weiss, va ser nomenat el mes passat pel fiscal general Merrick Garland per evitar les sospites republicanes d'un tracte de favor per al fill del president. Concretament, la fiscalia i Hunter Biden havien pactat la seva llibertat condicional a canvi de declarar-se culpable de dos delictes fiscals menors, un pacte que finalment va caure per la polèmica que va causar. Finalment, Weiss ha aconseguit la imputació del fill del president aquest dijous. Encara no hi ha data per al judici, però podria celebrar-se l'any que ve, enmig de la campanya electoral per a les eleccions presidencials del 5 de novembre del 2024.

stats