Un cardenal mallorquí membre del Vaticà va demanar ocultar els casos de pederàstia a l'Església

El diari italià 'Domani' publica dues cartes del cardenal de Manacor Lluís Ladària, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe

ARA
2 min
Cardenal Ladària, rere les passes de sant Pere

Barcelona"Evitar l'escàndol públic". Aquest és un dels objectius que va posar per escrit el cardenal de Manacor Lluís Ladària en una carta a l'arquebisbe francès Philippe Barbarin, que va ser condemnat a sis mesos de presó pel seu silenci davant dels casos d'abusos sexuals comesos pel capellà Bernard Preynat. En el moment d'enviar aquesta carta, Ladària era secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'organisme del Vaticà que investiga i decideix sobre els casos d'abusos sexuals que es denuncien dins de l'Església catòlica. El diari italià Domani ha publicat aquest divendres dues cartes de Ladària dels anys 2012 i 2015 en què donava instruccions per mantenir un perfil baix i evitar l'escàndol davant dels casos d'abusos denunciats. El 2017, el papa Francesc va ascendir el cardenal mallorquí i el va fer prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe.

La carta de Ladària va sortir a la llum pública el 2018, quan es va iniciar el procediment judicial contra l'arquebisbe Barbarin. Es va sol·licitar la compareixença del religiós mallorquí, però el Vaticà es va emparar en la immunitat de Ladària per evitar la seva intervenció. "Aquesta Congregació, després d'haver estudiat el cas del capellà de la vostra diòcesi Bernard Preynat, ha decidit confiar-vos el deure d'emprendre els adequats procediments disciplinaris, evitant l'escàndol públic i entenent que, en aquestes condicions, no se li pot confiar el ministeri sacerdotal, incloent-hi el possible contacte amb menors. Els demano que prenguin les mesures adequades per a la protecció pastoral de les víctimes", deia la carta de Ladària.

Domani fa referència també a un segon cas que va sortir a la llum pública el 2017 i que afectava el capellà Gianni Trotta, apartat del sacerdoci el 2012. Ladària i el prefecte William Levada van firmar un decret pel qual Trotta abandonava el sacerdoci com a culpable de "delictes contra el sisè manament amb menors", però demanaven als superiors del capellà que el cas no produís un "escàndol entre els fidels".

stats