Internacional 16/02/2022

Europa avança cap a l'aixecament de totes les restriccions

Un cop superat el pic de l'òmicron, cada cop són més els països que s'hi sumen

ARA
2 min
Un moment de la manifestació antivacunes a Viena.

BarcelonaCada vegada més països europeus opten per anar eliminant les restriccions imposades per fer front a l'augment de contagis de covid-19, que es van disparar a finals de l'any passat per la irrupció de la variant òmicron, més transmissible que les anteriors. Aquest dimecres, Àustria, Suïssa, els Països Baixos i Eslovàquia han anunciat l'aixecament de gairebé totes les limitacions, i se sumen a altres països europeus que ja ho han fet durant les últimes setmanes, com Dinamarca i Suècia, on ja no queda cap mesura restrictiva en vigor.

A Àustria, aquest dissabte ja es relaxaran les restriccions per als no immunitzats, que fins ara no podien accedir a la majoria d'espais públics, com ara restaurants. Des d'aquest cap de setmana, però, serà possible presentar un test negatiu com a alternativa a la vacuna. I a partir del 5 de març s'eliminarà totalment el requisit d'ensenyar el certificat covid, amb l'excepció dels llocs que acullen persones vulnerables, com els hospitals i els geriàtrics. Aquesta és la data marcada pel govern austríac per aixecar pràcticament totes les restriccions anticovid: també es permetrà la reobertura dels locals nocturns i s'eliminaran les limitacions d'horari i aforament en espais tancats. Tot i això, les mascaretes FFP2 seguiran sent obligatòries en alguns espais, com el transport públic, els supermercats i les farmàcies. L'anunci d'avui planteja la qüestió de si el govern aplicarà la vacunació obligatòria que va aprovar el Parlament austríac, que hauria d'entrar en vigor al març, amb multes de fins a 3.600 euros per a qui no s'immunitzi.

Suïssa també ha anunciat aquest dimecres l'aixecament immediat de la majoria de les restriccions sanitàries, entre elles la necessitat de presentar un certificat de vacunació o la de dur mascareta en llocs públics, excepte en centres de salut i transport públic. També s'eliminen els requisits d'entrada al país i la limitació de persones a les reunions privades. Als Països Baixos, la relaxació de les mesures s'aplicarà esglaonadament fins al 25 de febrer, quan desapareixerà la necessitat del certificat covid a l'hostaleria i la cultura i les limitacions d'horari. També deixarà de ser obligatòria la mascareta, que només s'haurà de portar al transport públic.

El govern d'Eslovàquia també ha anunciat aquest dimecres que el 28 de febrer s'eliminarà el certificat covid, que ara és necessari per anar a treballar i accedir a esdeveniments d'oci, comerços i serveis no indispensables. A França, aquest dimecres reobren les discoteques i torna a estar autoritzada la consumició en estadis, cinemes i trens. El govern d'Emmanuel Macron va anunciar la fi de les mascaretes en interiors a partir del 28 de febrer i l'eliminació del certificat de vacunació a finals de març o principis d'abril. Des del 2 de febrer ja no és obligatori dur mascareta a l'exterior, i també es va aixecar la limitació d'aforaments als estadis i centres culturals.

stats