Els EUA i Ucraïna acusen Rússia de preparar un sabotatge per justificar una invasió

Un ciberatac a les webs governamentals ucraïneses adverteix: "Tingueu por i espereu el pitjor"

4 min
Un soldat rus durant exercicis militars a una zona prop de la frontera amb Ucraïna.

BarcelonaEls Estats Units han assegurat que tenen informació que indica que Rússia està preparant una "operació de bandera falsa" a l'est d'Ucraïna i fabricant provocacions a les xarxes socials i mitjans estatals en un intent de crear el context que justifiqui una intervenció militar, segons han informat mitjans com la CNN i Reuters. "Com a part dels seus plans, Rússia està posant les bases per tenir l'opció de fabricar un pretext per a la invasió, fins i tot mitjançant activitats de sabotatge i operacions d'informació, acusant Ucraïna de preparar un atac imminent contra les forces russes a l'est d'Ucraïna", ha dit un membre del govern dels Estats Units en condició d'anonimat. El Kremlin ha respost assegurant que es tracta d'informació "infundada", segons publica Reuters citant l'agència russa TASS.

L'acusació dels Estats Units segueix una declaració similar de la intel·ligència militar d'Ucraïna, que ha assegurat que els serveis especials de Moscou estan preparant "provocacions" contra les tropes russes situades a la regió separatista de Transnístria, a Moldàvia, per intentar incriminar Ucraïna. A més, aquest divendres també s'han publicat imatges del ministeri de Defensa rus, difoses per l'agència de notícies RIA, que mostren vehicles blindats i altres equips militars carregats en trens a l'extrem est de Rússia, en el que Moscou ha qualificat de simulacre per practicar desplegaments de llarg abast.

Tot plegat, el mateix dia que Ucraïna s'ha vist afectada per un ciberatac massiu que ha deixat sense servei una setantena de webs governamentals, que durant unes hores han mostrat un missatge amenaçador: "Tingueu por i espereu el pitjor. Això és pel vostre passat, present i futur". A més de diversos ministeris, com el d'Exteriors, l'atac ha afectat també altres portals oficials com ara el gabinet de ministres, el consell de seguretat i defensa i diverses ambaixades. El govern ucraïnès ha assegurat que ha restaurat la majoria dels portals afectats i que no s'ha robat cap dada personal, però algunes webs segueixen suspeses aquest divendres a la tarda, oficialment per evitar que l'atac es propagui.

Segons Reuters, el missatge estava amanit amb referències a acusacions històriques de Rússia contra Ucraïna i també feia al·lusió a les regions de Volínia i Galítzia oriental, el lloc dels assassinats duts a terme a la Polònia ocupada pels alemanys nazis per insurgents ucraïnesos, un punt de discussió entre Polònia i Ucraïna.

Malgrat que ha admès no tenir-ne proves, el centre de seguretat informàtica d'Ucraïna ha fet referència a "l'empremta russa" darrere de l'atac. Ha considerat que les al·lusions a territoris que en el passat van estar sota control polonès han sigut deliberades per "responsabilitzar Polònia del ciberatac" i aïllar Ucraïna reduint els seus aliats internacionals.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha condemnat l'atac i ha dit que el comitè polític i de seguretat i les unitats cibernètiques de la Unió Europea es reuniran per veure com poden ajudar Kíev. "Per desgràcia, esperàvem que pogués passar", ha dit a l'arribada que els ministres d'Exteriors de la UE celebren aquest divendres a Brest (França). "No puc culpar ningú perquè no en tinc proves, però ens ho podem imaginar", ha reblat. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també ha expressat la seva "forta condemna" al ciberatac, i ha anunciat que l'Aliança Atlàntica i Ucraïna signaran un acord de cooperació cibernètica els pròxims dies.

A Rússia se li acaba la paciència

L'atac arriba després de setmanes d'acusacions i amenaces creuades entre Rússia i els Estats Units i l'OTAN per l'augment de les tropes russes a la frontera amb Ucraïna, que fa témer una invasió militar russa similar a la del 2014 a Crimea. Després de les reunions d'aquesta setmana, de moment poc fructíferes, els Estats Units van advertir aquest dijous que l'amenaça d'un atac militar rus és alta, cosa que el Kremlin nega. Per intentar desescalar un conflicte que només fa que intensificar-se, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha proposat una reunió a tres amb els seus homòlegs dels Estats Units, Joe Biden, i de Rússia, Vladímir Putin, per abordar les preocupacions sobre la seguretat a la frontera.

Rússia ha sostingut fins ara que el diàleg segueix viu, però avisa que se li està acabant la paciència. "No esperarem eternament", ha dit el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, que ha remarcat que esperen una resposta "immediata" per escrit de Washington sobre les demandes de Moscou. Durant les negociacions, Rússia ha exigit unes garanties de seguretat que inclouen la renúncia de l'OTAN a les activitats militars a l'Europa de l'est, el Caucas i l'Àsia central i a no admetre ni Ucraïna ni cap altre país (entre ells, Finlàndia i Suècia) a l'Aliança Atlàntica, una demanda que ja ha sigut rebutjada de manera contundent.

En una roda de premsa aquest dijous, Serguei Riabkov, l'enviat rus a les converses amb els Estats Units de principis de setmana, no descartava la possibilitat d'enviar tropes militars russes a Veneçuela o Cuba quan un periodista l'hi va preguntar: "Això dependrà de l'actitud dels Estats Units", va respondre, segons va informar The Guardian.

stats