Estats Units
Internacional 28/01/2021

Els EUA emeten una alerta per terrorisme intern de grups descontents amb el canvi de govern

El cap del grup d'ultradreta Proud Boys era informant de l'FBI

2 min
El nou secretari de Seguretat Interior, Alejandro Mayorkas, en la seva compareixença al Senat per a la seva confirmació en el càrrec.

El departament de Seguretat Interior dels Estats Units ha emès aquest dimecres una alerta per terrorisme intern, davant d'una potencial violència per part d'"individus frustrats amb l'exercici del govern i la transició política". "Hi ha actualment un ambient d'amenaça elevada arreu dels Estats Units que és probable que persisteixi durant les pròximes setmanes", diu el butlletí d'alerta terrorista publicat dimecres a la nit per aquest departament del govern.

Tot i que el departament de Seguretat Interior diu que no té informacions sobre "cap complot concret" per atemptat, apunta que l'assalt al Capitoli del 6 de gener "pot haver incentivat" els atacs contra institucions governamentals per part dels que anomena "extremistes violents interns", que durant tot l'any 2020 ja haurien estat actius "motivats per diversos temes, com la indignació per les restriccions del covid-19, els resultats de les eleccions del 2020 i l'ús de força policial", diu el butlletí.

Tot i no dir-ho explícitament, la nota del govern nord-americà suggereix que actes com l'atac al Capitoli i la violència dels grups que s'oposen a la investidura de Joe Biden poden constituir terrorisme intern. El butlletí destaca especialment el tiroteig del 2019 a El Paso, Texas, que va ser un atac dirigit a la comunitat llatina i va deixar 23 morts.

"Les amenaces de violència contra infraestructura crítica, inclosos els sectors elèctric, de telecomunicacions i sanitari, van augmentar el 2020 amb extremistes violents citant desinformació i teories de la conspiració sobre el covid-19 per [justificar] les seves accions", afegeix.

Els grups violents de nacionalisme blanc han crescut un 55% als Estats Units al llarg dels quatre anys de govern de Donald Trump, segons un informe publicat l'any passat. Aquests grups d'ultradreta, com els Proud Boys, van encapçalar la turba que va entrar al Capitoli dels Estats Units el 6 de gener, esperonada per les paraules del mateix president Trump, que els va cridar a "lluitar" pel seu país. Unes paraules, i una retòrica basada en falses acusacions de frau electoral, que ara estan sota judici polític en el segon impeachment contra Trump al Senat, que l'acusa d'incitar a la insurrecció.

També aquest dimecres ha transcendit que el líder de Proud Boys, Enrique Tarrio, havia sigut informant de l'FBI i altres forces policials locals i va participar en diverses operacions d'investigació encobertes des que va ser detingut l'any 2012, segons ha pogut saber Reuters. Segons han explicat fonts policials a l'agència, que també ha tingut accés a un atestat judicial que ho explica, Tarrio hauria actuat encobert en operacions contra cases de cultiu de marihuana o fraus farmacèutics, tot i que el mateix Tarrio preguntat per Reuters ho nega.

stats