Els EUA i Alemanya anuncien unitat "absoluta" pel que fa a sancions a Rússia si envaeix Ucraïna

Biden reafirma que en cas d'atac rus el gasoducte Nord Stream 2 no entrarà en funcionament

3 min
Olaf Scholz, a l'esquerra, i Joe Biden, a la dreta, durant la compareixença d'aquest dilluns.

WashingtonFront unit de l'eix Washington-Berlín en la crisi ucraïnesa. El president Joe Biden i el canceller Olaf Scholz han escenificat la comunió entre els seus països davant la situació a l'orient europeu anunciant que estan totalment d'acord amb com s'ha d'actuar en cas d'una invasió russa d'Ucraïna, tema principal i gairebé únic de la seva trobada a la Casa Blanca.

Scholz arribava a Washington perseguit per les crítiques de "desaparició" i "invisibilitat" davant la crisi ucraïnesa, un líder que no s'havia mullat gaire i feia malabars per no haver d'expressar-se amb contundència sobre la situació. Unes crítiques que havien arribat fins i tot a la capital dels EUA, però que Biden s'ha encarregat de dissipar. "No hi ha cap mena de dubte que, per a Amèrica, Alemanya és un aliat en qui es pot confiar plenament i un dels líders de l'OTAN", ha dit el líder dels EUA. Tots dos, en la seva compareixença davant la premsa després de la trobada bilateral, s'han encarregat de demostrar que la coordinació és total, fins al punt de coincidir en el paquet de sancions que s'ha d'aplicar en cas que el Kremlin decideixi passar a l'atac i fer entrar el seu exèrcit en territori ucraïnès.

En aquest punt, el tema més candent és el gasoducte Nord Stream 2, un dels focus de preocupació de la Casa Blanca i un maldecap per als alemanys: a través d'aquest gasoducte els arribaria gas rus per cobrir la meitat de les seves necessitats energètiques. De moment el projecte està aturat, però Alemanya es resisteixen a cancel·lar-lo definitivament.

Biden no té cap mena de dubte: si hi ha invasió russa, "Nord Stream 2 no tirarà endavant". Més caut, Scholz ha deixat entreveure que coincideix en la resposta. "Estarem units. Actuarem conjuntament. Farem tots els passos necessaris", ha dit, sense dir en cap moment el nom del gasoducte. Ni Biden ni Scholz han volgut especificar com es durà a terme aquest tancament de l'aixeta, ni donar explicacions sobre els efectes que tindria la mesura, només han dit que Rússia s'adonarà de què significa perdre aquest mercat, i que, potser, per tant, es repensarà atacar Ucraïna.

Borrell també és a Washington

La Casa Blanca no ha estat l'únic lloc on s'ha parlat de les conseqüències energètiques de la crisi ucraïnesa. A l'edifici del departament d'Estat s'ha convocat el consell ministerial d'energia entre els EUA i la Unió Europea, un espai on s'ha debatut sobre solucions per a una resposta coordinada en aquest sector.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha confirmat que el tema energètic és "central" en la crisi a Ucraïna perquè Rússia l'utilitza "com a carta en la geopolítica". I això ja està tenint conseqüències, amb impacte a les factures dels consumidors.

D'aquí la tasca conjunta de la UE i els EUA per aconseguir fonts de subministrament estables, amb especial atenció al gas. "Estem treballant conjuntament per protegir els subministraments d'energia, inclosos els que podrien veure's afectats en cas d'una agressió russa", ha afegit. Un Borrell que ha insistit que la seguretat europea està en el "moment més perillós des de la fi de la Guerra Freda", però que encara "hi ha temps per a un acord que eviti el pitjor". Sobre l'amenaça russa, el cap diplomàtic europeu ha justificat les alertes perquè "140.000 soldats russos no estan desplegats a la frontera amb Ucraïna per prendre el te".

Biden, en aquest sentit, ha recordat la recomanació del seu govern a tots els connacionals que abandonin amb urgència Ucraïna. Per al president nord-americà, és la decisió més "intel·ligent" ara per ara, i ho ha refermat dient que no voldria veure nord-americans enmig de "foc creuat".

stats