Internacional 08/10/2022

"Que et bombin": el president de l'Iran, escridassat en una visita a una universitat de Teheran

Les protestes desencadenades per la mort de Mahsa Amini no s'aturen després de tres setmanes

ARA
2 min
Policies iranians als carrers de Teheran el 3 d'octubre.

Barcelona"Que et bombin!", li han cridat un grup d'estudiants al president iranià, Ebrahim Raisi, quan aquest dissabte ha visitat la Universitat Alzahra de Teheran, on feia un discurs. Les protestes desencadenades per la mort de la jove Mahsa Amini sota custòdia policial han revifat en diverses ciutats del país, on la repressió policial ja ha causat 185 morts, segons l'ONG Iran Human Rights.

Vídeos compartits a les xarxes socials i en mitjans internacionals com The Guardian mostren diverses noies cridant lemes en contra de Raisi i dels mul·làs iranians, després que el president afirmés que els estudiants del país no permetran que "es compleixin els somnis de l'enemic". "L'enemic es pensava que podria buscar els seus objectius a la universitat, sense adonar-se que els estudiants i professors estan desperts i no permetran que els falsos somnis de l'enemic es compleixin", ha dit, segons informa Efe. Els últims dies la revolta s'ha estès a les universitats i també als instituts, i imatges compartides a les xarxes socials mostren noies molt joves desafiant el règim dels aiatol·làs.

Segons l'agència Efe, també hi ha hagut protestes al voltant de la prestigiosa Universitat de Sharif, a la capital iraniana, on s'han concentrat grups de joves i dones sense vel que cridaven lemes com "Mort a la república islàmica" envoltats d'una forta presència policial.

A més de les estudiants universitàries a Teheran, aquest dissabte també s'han vist noies molt joves omplint la principal plaça de Sakkiz, al Kurdistan, cantant el lema de la protesta, "Dona, vida, llibertat", segons l'organització de defensa dels drets humans Hengaw, que ha informat de manifestacions durament reprimides per la policia. Segons aquesta ONG, les forces de seguretat han disparat a les persones que protestaven a Sakkiz i a la ciutat també kurda de Sanandaj i també han utilitzat gasos lacrimògens per dissoldre les aglomeracions.

Sanandaj és la capital del Kurdistan iranià, regió d'origen d'Amini, i les últimes setmanes s'hi han produït nombrosos actes de protesta reclamant llibertat. En aquesta ciutat un home ha mort durant les manifestacions d'aquest dissabte. Segons les autoritats policials, ha rebut un tret de les "forces contrarevolucionàries", mentre que l'ONG Hengaw ho ha atribuït a les forces de seguretat.

stats