Gira de Biden al Pròxim Orient

Els Estats Units utilitzaran "tot el seu poder" per evitar que l'Iran tingui armes nuclears

Biden i Lapid han signat un acord en el qual es comprometen a combatre el programa armamentista iranià, tot i que el president nord-americà aposta per la via diplomàtica

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre israelià Yair Lapid, signant la declaració conjunta contra l'Iran.

JerusalemEl president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre d'Israel, Yair Lapid, han signat aquest dijous l'anomenada Declaració de Jerusalem. En el document, els dos països asseguren estar "preparats per utilitzar tots els elements del seu poder nacional" amb l'objectiu d'evitar que l'Iran obtingui armes nuclears. Biden també s'ha compromès a "treballar conjuntament amb altres socis per fer front a l'agressió i les activitats desestabilitzadores de l'Iran", tant si provenen directament de Teheran com si ho fan d'organitzacions aliades com Hezbollah, Hamàs o la Jihad Islàmica Palestina.

Amb tot, en una compareixença conjunta després de la signatura, Biden s'ha mostrat obert a una solució negociada amb el règim dels aiatol·làs. "Continuo creient que la diplomàcia és la millor manera", ha dit el president, que també ha afegit que els EUA "no esperaran eternament" que l'Iran torni a l'acord nuclear del 2015. Per la seva banda, Lapid ha opinat que, amb Teheran, no n'hi ha prou amb paraules: "L'únic que aturarà l'Iran és saber que si continuen desenvolupant el seu programa nuclear el món lliure utilitzarà la força. L'única manera d'aturar-los és posar una amenaça militar creïble sobre la taula".

Aquest mateix dijous, el president de l'Iran, Ebrahim Raisi, ha avisat Biden i Lapid que s'abstinguin d'amenaçar l'Iran. "Als nord-americans i als seus aliats regionals els dic que la nació iraniana no acceptarà cap crisi o inseguretat a la regió, i que qualsevol error que es cometi en aquesta regió tindrà una resposta dura i lamentable". Dimecres passat, Raisi ja va criticar l'exigència americana de tornar a l'acord del 2015: "La República Islàmica mai se n'ha retirat i van ser els EUA els que van violar el pacte!", va dir el president.

Tot i el clima general d'entesa i compenetració entre Biden i Lapid, el diàleg amb Teheran no ha estat l'únic punt de discrepància entre els dos mandataris. En la declaració, tant Israel com els EUA s'han compromès a "continuar discutint els reptes i les oportunitats de les relacions israelopalestines" i han condemnat els atacs terroristes de Hamàs, però només Biden ha reafirmat el seu suport a una solució de dos estats "en què israelians i palestins puguin gaudir de les mateixes mesures de seguretat, llibertat i prosperitat".

A més de Lapid, el president nord-americà s'ha reunit amb el president israelià, Isaac Herzog, i amb el cap de l'oposició, Benjamin Netanyahu. L'ex primer ministre també ha pressionat Biden per adoptar una posició més bel·ligerant amb l'Iran: "Les sancions i els preparatius militars defensius no són suficients. Hi ha d'haver una opció militar ofensiva creïble". Netanyahu és el polític amb més possibilitats de guanyar les eleccions de l'1 de novembre, tot i que les enquestes indiquen que tindrà complicat governar.

Reunió amb Abbas

Biden es trobarà divendres a Ramal·lah amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, de qui mitjans com Al-Jazira han dit que està malalt. El mandatari, de 87 anys, en porta més de 17 al capdavant de l'ANP i ha patit un càncer de pròstata –del qual es va recuperar– i ha necessitat dos catèters cardíacs en els darrers deu anys. El mal estat de salut d'Abbas, que tampoc gaudeix de gran popularitat, obre el debat sobre la seva successió, tot i que no hi ha candidats clars i el clima general és d'apatia.

Durant la trobada, Abbas tractarà d'aconseguir una declaració conjunta en la qual els EUA reconeguin Jerusalem Est com a capital d'un futur estat palestí. Però tot apunta que no ho aconseguirà. El que sí que portarà Biden a la reunió serà un acord amb Israel per facilitar l'accés dels palestins al 4G a partir del 2023. La notícia ha estat rebuda amb fredor: "Tot són promeses. Hem de veure alguna cosa sobre el terreny", ha dit el ministre de Comunicacions, Ishaq Sidr.

stats