Estats Units

Els Estats Units accepten un acord per alliberar la directora financera de Huawei

Meng Wanzhou, acusada de frau bancari, està retinguda al Canadà des del 2018 pendent d'extradició

ARA
2 min
La directora financera de Huawei, Meng Wanzhou

La directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, a qui els Estats Units acusen de frau bancari, ha arribat a un acord amb Washington per declarar-se culpable a canvi que les autoritats estatunidenques renunciïn a la seva extradició. Aquest moviment li permetrà sortir del Canadà, on està en llibertat sota fiança des que va ser arrestada el 2018 per ordre dels Estats Units. La directiva, que també és filla del fundador de l'empresa, Ren Zhengfei, està acusada de conspiració i frau bancari per, suposadament, incomplir les sancions imposades a l'Iran.

Huawei és la principal empresa tecnològica de la Xina, especialitzada en la fabricació de telèfons mòbils i altres aparells electrònics. Les autoritats nord-americanes acusen la cúpula directiva de la multinacional d'actuar "de manera fraudulenta". Aquest acord, ratificat després de la declaració de Meng de forma virtual davant d'un tribunal federal de Nova York, hauria de servir per rebaixar les tensions entre els Estats Units i la Xina.

L'acord amb la Fiscalia dels Estats Units no inclou, però, l'alliberament de l'empresari Michael Spavor i l'exdiplomàtic Michael Kovrig, dos canadencs a qui la Xina va arrestar immediatament després de la detenció de Meng i que han sigut acusats d'espionatge per part de les autoritats del país asiàtic. Aquestes tres detencions han causat una crisi diplomàtica entre el Canadà i la Xina, amb acusacions mútues de violacions de drets humans i repercussions comercials.

El pacte s'ha confirmat després que la setmana passada el diari canadenc The Globe and Mail avancés que les autoritats estatunidenques havien reprès converses amb Huawei perquè la companyia es declarés culpable a canvi del que s'anomena un acord d'enjudiciament diferit contra el gegant de telecomunicacions xinès, que permetria a Meng tornar a la Xina. Això significa suspendre l'acusació contra l'empresa, però mantenir un període de prova o vigilància perquè no torni a delinquir.

El cas d'extradició de Meng estava a l'espera de la sentència d'un tribunal de Vancouver després de gairebé tres anys de procés. Durant el mes d'agost, els advocats defensors i la Fiscalia del Canadà havien presentat els seus arguments finals, en contra i a favor de l'extradició de la directiva xinesa als Estats Units, i estava previst que la jutge responsable fes pública la seva decisió durant les pròximes setmanes.

stats