Internacional 28/03/2023

Els esperats Leopard i els Challenger britànics arriben als camps de batalla d'Ucraïna

Kíiv ja disposa, almenys, de dos batallons de tancs europeus, amb el lliurament de 31 nous vehicles de la versió modificada i més moderna del carro de combat alemany

3 min
Dos Leopard 2A6 de l’exèrcit alemany en unes maniobres de l’OTAN a Lituània, l’octubre passat.

LondresEls esperats tancs europeus han arribat a Ucraïna les últimes hores. El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, ha confirmat aquest dilluns l'entrada al país del primer lliurament de carros de combat Leopard 2A6, després que els pilots ucraïnesos hagin completat la formació per utilitzar-los. Després de molta pressió, i d'un gran estira-i-arronsa, Berlín va autoritzar-ne l'enviament fa només dos mesos. Els vehicles van ser posats a disposició dels ucraïnesos a través de la frontera polonesa al final del cap de setmana, segons la informació del setmanari Der Spiegel.

Pistorius s'ha mostrat confiat que els divuit primers tancs que el seu país posa a disposició de l'exèrcit del president Volodímir Zelenski "contribuiran de manera decisiva" als combats al front de l'est, al Donbass. A més de l'enviament alemany, aquest dilluns també han arribat a Ucraïna tres Leopard 2A6 que ha donat Portugal. El 2A6 és una versió especialment modificada per fer front als tancs russos T-72, T-80 i T-90. Inicialment, Berlín havia promès catorze carros de combat, però en va augmentar el nombre fins als divut per ajudar a formar un batalló ucraïnès, integrat per trenta-un vehicles, que es completarà amb els tres carros de combat enviats per Portugal i deu més de Suècia. Polònia ja n'havia subministrat un batalló, però del model antic, el 2A4.

A través del ministre de Defensa Oleksii Reznikov, Kíiv ha confirmat avui dimarts la imminent entrada en servei de catorze Challenger 2 MBT britànics, arribats a Ucraïna fa ben poc.

Juntament amb els tancs, Occident ha enviat a Kíiv 40 Marder 1A3IFVs –un vehicle d'infanteria alemany–, 90 Stryker AFV –un vehicle de combat blindat de disseny canadenc i de fabricació nord-americana– i un nombre indeterminat de Cougar MRAP –un altre tipus de transport d'infanteria, resistent a les mines.

Volodímir Zelenski durant el recorregut que ha fet aquest dimarts per la zona fronterera de la regió de Sumy, regió recuperada als russos fa un any.

El ministeri de Defensa britànic, en la seva última anàlisi d'intel·ligència d'aquest dimarts, assegura que Rússia acaba de perdre una gran part dels tancs del seu 10è regiment per una moral molt baixa, per indisciplina i per una sèrie d'errades tàctiques. La majoria de les baixes haurien tingut lloc en els intents d'envoltar Avdiivka, una població relativament a prop de Donetsk (90 quilòmetres), des del sud.

Aquest regiment forma part del tercer cos de l'exèrcit, la primera nova fornada de tropes que el Kremlin va posar en marxa per secundar la invasió d'Ucraïna des de l'agost passat. L'informe britànic assegura que "les pèrdues del 10è regiment de tancs probablement s'han degut a assalts frontals tàcticament defectuosos semblants als d'altres atacs blindats fallits recents, com va passar als voltants de la ciutat de Vuhledar".

Malgrat la paràlisi que intueix la intel·ligència britànica, les notícies que arriben aquest dimarts des del front del Donbass indiquen que precisament la població d'Avdiivka està "sent esborrada de la faç de la Terra" a causa de la intensificació dels bombardejos russos, segons el màxim responsable local. L'alt comandament ucraïnès, de fet, ja la considera una segona Bakhmut. Uns 2.000 civils hi romanen. Abans de la guerra vivien a Avdiivka 30.000 persones.

L'esforç occidental per continuar abastint d'armes i de munició Ucraïna també s'ha posat de manifest avui a París. Al final de març, França haurà duplicat el subministrament de projectils d'artilleria de 155 mil·límetres fins a uns 2.000 obusos, ha assegurat aquest dimarts el ministre de Defensa, Sebastien Lecornu, en una entrevista a Le Figaro. Ucraïna ha identificat el subministrament d'obusos del calibre esmentat com una necessitat crítica, perquè s'està implicant en una ferotge guerra de desgast amb les forces invasores russes. Lecornu també ha afegit que París planeja augmentar un fons que permeti a Kíiv comprar armament francès.

Rússia elimina bombes intel·ligents americanes

D'altra banda, Rússia afirma haver abatut la matinada passada una "bomba intel·ligent" subministrada a les forces ucraïneses pels Estats Units per duplicar l'abast de la capacitat de foc de Kíiv. La bomba de petit diàmetre (GLSDB) es dispara amb un coet i després llisca cap al seu objectiu, guiada pel satèl·lit GPS. Pot arribar fins a una distància de 150 quilòmetres, aproximadament el doble que els projectils dels Himars subministrats per la Casa Blanca, i que l'exèrcit de Zelenski ha desplegat amb molt d'èxit des de la tardor.

Ucraïna necessita armes de més llarg abast per atacar els centres de comandament russos, les línies de subministrament i altres objectius que es troben molt enrere de la primera línia. La informació que manega Moscou és que Washington va començar a subministrar aquest any aquesta mena de míssils. El comunicat rus, però, no indica on s'ha abatut el GLSDB.

stats