Internacional 25/01/2023

Espanya repararà els seus vells Leopard per enviar-los a Ucraïna

Els tancs que estan operatius es quedaran a Ceuta i Melilla

2 min
Margarita Robles durant l'entrevista amb l'agència Efe.

MadridEspanya obre la porta a sumar-se, en col·laboració amb els seus aliats, a la iniciativa per enviar tancs Leopard a Ucraïna després que Alemanya hagi canviat de posició en aquesta qüestió. Així ho ha anunciat la ministra de Defensa, Margarita Robles, a l'agència Efe. Ara bé, en cap cas hi enviaria les seves millors unitats, sinó que repararia els que ara no estan operatius. Robles ja va advertir al juny que la majoria estaven en un "estat lamentable", en paraules textuals, però ara es veu viable la possibilitat de reparar-los per enviar-los al front ucraïnès.

Però quants tancs Leopard té Espanya? Segons la informació facilitada per la mateixa agència, l'exèrcit espanyol compta amb 347 d'aquests carros de combat, dels quals 108 són del model 2A4, comprats a Alemanya als anys 90. D'aquests, només la meitat estan operatius ara mateix. En canvi, hi ha 239 aparells més moderns, del model 2E, de fabricació espanyola (dels quals una vintena són per fer pràctiques). El ministeri de Defensa, però, descarta enviar aquests tancs més moderns i es decanta pels vells 2A4. Però Madrid tampoc vol enviar els que estan operatius, i que actualment estan desplegats en guarnicions de Ceuta i Melilla, perquè no volen deixar desprotegida aquella zona. La solució, doncs, és reparar la cinquantena que es troben des de fa 10 anys aparcats en una base militar de Saragossa i que bàsicament servien per proveir de peces els que sí que funcionen.

Un tanc Leopard polonès creuant un riu.

L'enviament, doncs, no serà imminent. Ara caldrà estudiar el cost de la reparació i veure quina empresa se'n podria encarregar, si una espanyola o una de fora. El Marroc, per exemple, ha enviat a arreglar els seus a la República Txeca. En total es calcula que el cost de cada Leopard operatiu oscil·la entre els 6 i els 8 milions d'euros. Els tancs de fabricació espanyola, però, es van encarir més perquè es va optar per utilitzar només tecnologia pròpia en lloc de l'alemanya.

L'enviament dels tancs a Ucraïna obrirà un nou front entre el PSOE i els seus socis, tant Unides Podem com altres forces de la majoria progressista. La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ja ha deixat clara la seva oposició a la iniciativa i ha alertat que "només contribuirà a l'escalada bèl·lica". El cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, també ha advertit aquest matí que si la decisió ha de passar pel Congrés ells hi votaran en contra.

stats