Londres respon abans que la UE a la provocació bielorussa

El Regne Unit suspèn l'operativitat de la companyia Belavia i junt amb Suècia i Lituània recomana que no se sobrevoli l'espai aeri sota control de Minsk

3 min
Avió de la companyia Air Baltic, que avui ha anunciat que evitaria sobrevolar l'espai aeri de Bielorússia

LondresLondres ha respost abans que la Unió Europea a la provocació de Bielorússia. El ministeri de Transports del Regne Unit, a través del seu responsable, Grant Shapps, ha sol·licitat aquest dilluns a la tarda, en una piulada, que les companyies "evitin l’espai aeri bielorús per tal de protegir els passatgers". Al mateix temps, Shapps ha anunciat que ha suspès "el permís d'operacions de Belavia", la companyia de bandera de Bielorússia. Aquest fet implica no només la impossibilitat d'aterrar o enlairar-se des de cap aeroport del Regne Unit, sinó també de creuar el seu espai aeri. Companyies de Suècia i Lituània també han suspès els vols sobre l'espai aeri bielorús.

Amb anterioritat, però, la companyia aèria letona airBaltic havia confirmat, a través del seu compte de Twitter, que fins a nou avís tots els seus vols evitaran travessar l’espai aeri de Bielorússia. La decisió era la primera d'aquestes característiques, només vint-i-quatre hores després que un avió de caça bielorús obligués a desviar cap a Minsk un vol de Ryanair que feia el trajecte des d'Atenes a Vilnius, dues capitals comunitàries.

Un cop a la capital de Bielorússia, després d'escorcollar tot l'avió, la policia del país va detenir el periodista Roman Protassévitx, un conegut dissident del règim del president Aleksandr Lukaixenko. La parella de Protassévitx, Sofia Sapega, també va ser detinguda. L'avió militar MiG-29 hauria informat el pilot de Ryanair que a bord hi podia haver una bomba i que, per raons de seguretat, era millor aterrar com més aviat millor.

A més, informacions prèvies notificades per la plataforma de seguiment d'avions Flightradar24 suggereixen que s'estaria registrant un inusual buit entorn de l'espai aeri que controla Minsk. D'acord amb les dades de Flightradar24, "es poden veure diferents línies aèries vorejant el territori bielorús", però sense entrar-hi.

En aquest sentit, el seguiment d'un vol de Wizz Air en ruta de des de Kíev, Ucraïna, a Tallinn, Estònia, ha fet una ruta més llarga per evitar Bielorússia. La mateixa web Flightradar 24 ha difós avui el trajecte que va seguir el vol de Ryanair 4978, després que fos interceptat per la força aèria de Lukaixenko.

Ruta que va seguir el vol de Ryanair després que fos interceptat pels caces bielorussos.

L'acció ha sigut qualificada aquest dilluns com un acte de "pirateria" per part del director executiu de Ryanair, de bandera irlandesa i, per tant, comunitària. En declaracions a la premsa del seu país, Michael O'Leary ha dit que creu que hi havia agents de seguretat bielorussos a bord del vol que va ser forçat a aterrar a Minsk. "És un cas de segrest patrocinat per l'estat", ha afirmat a NewstalkFM Irlanda. Tant el Regne Unit com la Unió Europea han demanat l'alliberament immediat del Protassévitx i d'altres possibles detinguts.

Dominic Raab, el secretari d’Afers Exteriors del Regne Unit, ha afirmat en un comunicat: “El Regne Unit condemna les accions d’ahir de les autoritats bielorusses, que van arrestar el periodista Roman Protassévitx amb un estratagema, després d’haver forçat el seu vol a aterrar a Minsk. Lukaixenko ha de ser responsable de les seves accions extravagants. El Regne Unit demana l'alliberament immediat del senyor Protassévitx i d'altres presos polítics detinguts a Bielorússia. El Regne Unit treballa amb els nostres aliats en una resposta coordinada, incloses noves sancions".

Per la seva banda, d'acord amb informacions de l'agència Reuters, el portaveu del ministeri d'Exteriors bielorús ha dit aquest dilluns: "No hi ha dubte que les accions de les nostres autoritats competents compleixen plenament amb les normes internacionals establertes. S'estan formulant acusacions sense fonament", segueix, per acabar acusant Occident de no voler ser objectiu.

L'opositora Svetlana Tikhanóvskaia, que es va presentar a la presidència contra Lukaixenko en unes eleccions celebrades l'any passat que van acabar amb el convenciment generalitzat de frau per part del president, ha afirmat dilluns a la premsa internacional, des de Vílnius, que estava molt preocupada per la seguretat del periodista: "Hi ha una gran probabilitat que els serveis d'intel·ligència el torturin", ha dit. Tsikhanouskaia també ha confirmat que la parella de Protassévitx, Sofia Sapega, de 23 anys, està empresonada al centre d'Okrestina, a Minsk.

stats