Internacional 29/03/2021

Escoles i universitats del Regne Unit viuen el seu moment #MeToo

La denúncia dels abusos a noies en institucions d'elit posa de manifest una "cultura de la violació"

3 min
Vista general del Dulwich College, un dels més prestigiosos centres privats d'ensenyament secundari, al sud de Londres

londresL'enviament a la junta de governadors d'una de les escoles privades més prestigioses de Londres d'una carta oberta en què es detallaven 170 testimonis d'abusos sexuals i assetjament en el si de la institució ha aixecat un veritable moment #MeToo en tots els centres del Regne Unit, tant de secundària com universitaris. L'escola ha sigut acusada de sostenir "una cultura de la violació", sense haver-hi volgut posar remei.

Arran de la denúncia la setmana passada de 328 exalumnes de la Highgate School de la sistemàtica manca de protecció per part del professorat, s'han conegut dos casos més concrets: un intent de suïcidi d'una alumna després que fos violada per un company d'aula i el fet que l'escola forcés alguna de les víctimes a firmar acords de confidencialitat per no revelar cap de les presumptes agressions. L'objectiu era mantenir intacte el prestigi d'un centre, mixt en aquest cas, amb alumnes de 3 a 18 anys, i que cobra gairebé 25.000 euros a l'any per matrícula.

Una imatge exterior de la Highgate School, centre situat al nord de Londres

Però el que semblava inicialment circumscrit a una exclusiva institució del nord de la capital britànica s'ha revelat com la punta d'un iceberg que amaga un problema estès i molt més profund, l'abús continuat de nois a noies, una de les causes del qual és no només el masclisme estructural encara imperant en termes generals a la societat, sinó també l'accés generalitzat dels adolescents a una pornografia que cosifica la dona.

Arran de l'escàndol de la Highgate School, les també privades London Oratory School –un centre de confessió catòlica– i el Dulwich College han començat a aparèixer als titulars dels diferents mitjans britànics amb testimonis d'exalumnes sobre els abusos, les agressions i les violacions patides durant els seus anys escolars.

Aquest seguit d'informacions han tingut un efecte multiplicador a la web Everyone's Invited, una iniciativa que va posar en marxa l'any passat Soma Sara després que, a través d'Instagram, donés a conèixer la seva experiència personal amb el que anomena "la cultura de la violació". En una setmana va rebre i va compartir més de 300 respostes anònimes. I en els últims dies els testimonis s'ha disparat i ja es compten per milers, anònims també, en tant que la plataforma ha sigut vista com un lloc on exposar experiències traumàtiques que, fins ara, ningú no semblava contrarestar. En la majoria dels casos, però no en tots, s'identifiquen els centres on han tingut lloc els fets denunciats. Mai els agressors.

Per exemple, s'hi pot llegir: "Un noi del meu curs a l'escola em va violar. (Uah, això era difícil de dir, però és realment horrible veure'l cada dia, no creia que pogués parlar amb ningú sobre això, però aquesta plataforma és increïble. Ara tinc 18 anys, però va passar fa uns anys.) Alleyn's School [centre de secundària, també privat, del sud de Londres, especialitzat en arts dramàtiques]". O bé: "Tenia una gran colla d'amics. Molts em van parlar repetidament de com em masturbarien, i m'aixecaven la faldilla. Fa un any un dels meus millors amics del grup em va assetjar sexualment en diverses ocasions abans d'agredir-me sexualment…" Aquest testimoni pertany a una alumna de la Latymer Grammar School, un centre públic però selectiu del nord-est de Londres.

Aquest dilluns Simon Bailey, oficial de policia que dirigeix l'operació Hydrant des del 2014, dedicada a investigar abusos sexuals a menors en tota mena d'institucions, ha assegurat en declaracions al programa Today, de BBC Radio 4, i al diari The Times, que el sector educatiu "viu el seu moment #MeToo”, alhora que ha afirmat que tem "que no s’hagi combatut una cultura de la misogínia i l’assetjament sexual” en algunes escoles. L'equip que coordina Bailey avaluarà les denúncies que es poden llegir a la web Everyone's Invited i també ha anunciat que en les pròximes 72 hores es posarà en marxa una línia telefònica oficial per denunciar qualsevol agressió.

Bailey ha assegurat que aquestes denúncies suposaran el "pròxim escàndol d'abús infantil que entomarà el país", després dels casos dels abusos en el si de clubs infantils de futbol i de l'enorme crisi desfermada a la BBC arran dels abusos sistemàtics comesos per l'estrella de la cadena i depredador sexual Jimmy Savile, des dels anys seixanta del segle XX fins a pràcticament la seva mort, el 2011.

Entre els testimonis que recull la web Everyone's Invited n'hi ha, fins i tot, de noies de 9 anys. Robert Halfon, parlamentari que presideix el comitè d'educació dels Comuns, ha demanat que s'iniciï una investigació independent sobre les acusacions de "cultura de la violació" en l'àmbit de l'ensenyament.

stats