Un escamot israelià disfressat de metges i pacients assalta un hospital i mata tres homes a Cisjordània

Segons el director del centre, els han matat mentre dormien al centre d'Ibn Sina de Jenín

3 min
L'exèrcit israelià ataca un hospital a Jenin disfressats de metges

BarcelonaUn escamot de les forces de seguretat israelianes ha assaltat aquest dimarts a la matinada l'Hospital d'Ibn Sina a Jenín, al nord de la Cisjordània ocupada, i ha matat tres homes. Una dotzena d'agents, disfressats amb bates blanques o de civils –com ha quedat enregistrat a les imatges de les càmeres de seguretat–, armats amb fusells automàtics amb silenciadors, han pujat fins a la tercera planta i han disparat contra els tres homes mentre dormien. L'exèrcit israelià ha confirmat que "ha neutralitzat" tres suposats membres d'una "cèl·lula terrorista" de Hamàs.

L'agència oficial palestina Wafa ha identificat les víctimes com a Muhammad Jalamnah –un destacat membre de Hamàs– i els germans Muhammad Ayman Ghazawi i Basel Ayman Ghazawi. Els membres de l'escamot israelià anaven disfressats de metges, infermeres, pacients i familiars i fins i tot un d'ells portava una cadira de rodes. El director de l'hospital ha explicat que els homes han estat assassinats mentre dormien, sense cap intent d'arrestar-los. Un dels morts estava ingressat des de feia mesos per ferides que havia patit. Els homes pertanyien a les brigades de Hamàs i de la Jihad Islàmica, segons han dit les dues organitzacions.

Segons l'exèrcit israelià, Jalamnah, de 27 anys, era l'objectiu de l'operatiu, que han dut a terme conjuntament l'exèrcit, la policia de fronteres i el Shin Bet. Ha afirmat que el suposat terrorista hauria transferit armes i municions a altres milicians per "promoure atacs a trets i planejava un atemptat inspirat en la massacre del 7 d'octubre". Un portaveu militar hebreu ha detallat que Jalamnah mantenia contacte amb els líders de Hamàs a l'exterior i que havia resultat ferit en un intent fallit d'atemptat amb cotxe bomba. En un comunicat, Hamàs ha denunciat "els crims continuats de l'ocupació contra el nostre poble des de Gaza fins a Jenín". I l'Autoritat Palestina ha condemnat "l'assassinat de tres joves". Milers de persones han participat al funeral on la mare dels germans Ghazawi ha explicat que havia estat a l'hospital amb el fill ferit la nit anterior i que quan es va produir l'atac el germà li havia dit que es quedaria ell per cuidar-lo.

Alta tensió a Cisjordània

Mentre les matances continuen a Gaza, la tensió a l'altre territori ocupat palestí, Cisjordània, no para de créixer, amb incursions diàries de l'exèrcit israelià als camps de refugiats. Des del 7 d'octubre han mort 391 palestins a mans de soldats, policies o colons. Israel vol evitar a qualsevol preu l'esclat d'una nova Intifada (alçament) a Cisjordània, perquè complicaria més encara la situació d'empantanegament que hi ha a Gaza.

Jenín, on hi ha un dels camps de refugiats més importants de Cisjordània, és un dels focus de la resistència palestina i des del 7 d'octubre s'hi han produït incursions gairebé diàries de l'exèrcit israelià, amb morts, detinguts i cases i infraestructures civils destruïdes.

"L'exèrcit israelià fa incursions diàries a tots els camps refugiats de Cisjordània", explica a l'ARA la presidenta d'una associació de dones palestines que demana l'anonimat per raons de seguretat. "Abans del 7 d'octubre també hi havia incursions, però eren a la nit: ara ho fan a plena llum del dia. Maten i arresten gent. Detenen també les mares dels màrtirs i destrueixen les seves cases". Veïna de Nablus, ha viscut també la violència dels colons: "van cremar la casa de la meva germana amb tota la família a dins: va ser molt traumàtic, sobretot per a les criatures".

Proposta d'acord

Mentrestant continuen els esforços diplomàtics per aconseguir un acord per alliberar els ostatges israelians que encara estan segrestats a Gaza. El líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, ha afirmat aquest dimarts que el grup està "estudiant" la proposta d'acord que li ha presentat Qatar, que fa de mediador, i que hi donarà resposta "aviat", tot i que ha reiterat que exigeix la retirada total de les tropes israelianes de la Franja.

Els caps de la intel·ligència d'Israel, els Estats Units i Egipte i el primer ministre de Qatar, reunits a París, van arribar aquest dilluns a una proposta d'acord per a una altra treva i un intercanvi d'ostatges per presos palestins. Ara s'espera que Hamàs hi respongui. Però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha remarcat que l'estat hebreu no alliberarà "milers de terroristes" ni retirarà les tropes de la Franja.

stats