Turquia

Erdogan, la balança entre el Kremlin i Occident, va a Ucraïna

El president turc inicia una visita de dos dies en qualitat de mediador, juntament amb el secretari general de l'ONU

3 min
Erdogan i Putin acomiadant-se ahir després de la seva reunió a la ciutat russa de Sotxi.

IstanbulEl president turc, Recep Tayyip Erdogan, visitarà aquest dijous Ucraïna per primera vegada des que la guerra va esclatar. Hi anirà fent gala de la seva figura de mediador, que tant ha volgut explotar des de l'inici de la invasió. La visita de dos dies el portarà, primer de tot, a la ciutat de Lviv, on començaran les reunions amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, i la presència de les Nacions Unides, representada pel secretari general, António Guterres. L'endemà, els tres mandataris visitaran el port d'Odessa, epicentre de l'acord dels cereals i des d'on molts dels vaixells comercials surten per travessar el mar Negre. Guterres, per la seva banda, visitarà el centre de coordinació d'Istanbul un dia més tard.

Segons el comunicat del govern turc, “tots els aspectes de les relacions estratègiques entre Turquia i Ucraïna s'avaluaran durant les reunions del president Erdogan amb el seu homòleg ucraïnès”. Per tant, a més de revisar l'acord dels cereals, Erdogan i Zelenski busquen tornar-se a veure les cares per avaluar diversos aspectes que juguen un paper important en les relacions entre els dos països: la compra de desenes de drons de fabricació turca per part de Kíiv han ajudat, i molt, a repel·lir les tropes russes.

Pel que fa a la presència de les Nacions Unides, un portaveu de Guterres va dir que els líders no només discutiran "la necessitat d'una solució política a aquest conflicte", sinó també les qüestions relacionades amb la seguretat de la central nuclear de Zaporíjia, ara mateix assetjada. Kíiv i Moscou s'acusen mútuament de bombardejar els voltants de la central, enmig d'una preocupació òbvia per la possibilitat d'un accident nuclear.

Lligams amb Putin

Ucraïna crema des de fa gairebé sis mesos i les bombes mai han deixat de caure sobre la seva població. Des del primer moment, Turquia ha fet un esforç diplomàtic per mantenir el contacte amb les parts i establir una pau que ara mateix sembla impossible d'assolir. I en un moment en què les delegacions dels dos països enfrontats no volen ni coincidir a la mateixa taula, Turquia assumeix un paper de facilitador per garantir que el gra aturat als ports del mar Negre arribi als mercats mundials. Però la mediació, a més de ser objectivament favorable en la possible consecució d'una futurible pau, deixa a Turquia en una bona posició diplomàtica amb tothom.

Erdogan també s'ha reunit amb el president rus Vladímir Putin en dues ocasions: una a Teheran el 19 de juliol i l'última, el 5 d'agost, a Sotxi. Perquè el president turc sap que –sense perjudici de l'amic ucraïnès– una bona relació amb el Kremlin és una de les poques garanties que Ankara té per no estavellar definitivament l'economia del país. Hi ha acords per donar i regalar: comercials, turístics, energètics i militars, entre d'altres. Els dos líders es necessiten mútuament, i ara potser Putin també té les de perdre si les relacions es torcen: Moscou viu assetjada per l'onada de sancions i Ankara ha sigut l'única veu escoltada a Occident que s'ha mostrat imparcial. Per tant, sense rastre de sancions a l'horitzó, el Kremlin veu en el soci d'Anatòlia un suport.

A més, Ankara no només compra gas rus, també va acordar a Sotxi fer-ho en rubles i, a partir d'ara, diversos bancs turcs implementaran la forma de pagament Mir, ideada per Moscou, que permetrà als ciutadans russos fer transaccions a territori turc. Per ara, la balança d'Erdogan sembla funcionar: Occident té un canal d'interlocució amb Moscou i Putin veu una via per atenuar el cop de les sancions gràcies a la bona predisposició turca.

stats