Un molt enèrgic Biden alerta els nord-americans dels perills d'un nou mandat de Trump

El president invoca els valors tradicionals de la democràcia dels EUA per donar el tret de sortida de la seva campanya a la Casa Blanca

3 min
Joe Biden, durant el seu discurs d'aquesta tarda de divendres a Pensilvània.

LondresInvocant l'esperit dels fundadors de la nació americana, des del comtat de Montgomery, prop del Valley Forge, un dels quarters generals de George Washington durant la Guerra de la Independència contra Anglaterra, Joe Biden, de 81 anys, ha advertit als votants aquest divendres que en les eleccions del 5 de novembre vinent està en joc el futur de la democràcia estatunidenca. "La democràcia està a les urnes. Avui som aquí per respondre a la pregunta més important: ¿la democràcia continua sent la causa sagrada dels Estats Units?", ha dit amb un to molt més enèrgic i segur que en altres intervencions, al mateix temps que ha assegurat que els republicans han "abandonat la nostra democràcia".

El més gran espectacle polític del planeta, les eleccions als Estats Units, ha començat extraoficialment, quan el president demòcrata ha aterrat a Pensilvània per dur a terme el primer acte electoral de la cursa 2024 a la Casa Blanca, que d'aquí nou dies viurà els caucus republicans d'Iowa, tret de sortida de la campanya, que ja fa mesos que escalfa motors. I de seguida ha anat de cara a barraca: "L'atac de Trump a la democràcia no només forma part del seu passat. És el que promet per al futur. No se n'amaga. El primer míting per a la campanya del 2024 el va obrir amb un cor de revoltats del 6 de gener cantant des de la presó, a través dels mòbils, mentre projectava les imatges de la torba del 6 de gener. ¿Us ho podeu creure? Era com un conte de fades, un mal conte de fades".

Biden comença un any en què qualsevol de les seves famoses relliscades podria ser munició per al seu gran rival i, des d'aquest punt de vista, la intervenció ha superat la prova amb prou bona nota, atesos els antecedents de l'aspirant a la reelecció. Els deu mesos que té al davant, però, seran molt llargs fins a arribar al dimarts 5 de novembre, quan els estatunidencs decidiran no només el futur del país sinó també el de la democràcia liberal que regeix el món occidental.

Condemna de la violència

Sense defugir el cos a cos, el president ha centrat tota la intervenció en els valors en joc de la democràcia dels EUA, que Trump va posar en risc amb l'intent de cop d'estat del 6 de gener del 2021. "Escolteu-me amb claredat –ha cridat Biden–: diré el que no dirà Donald Trump. La violència política mai, mai és acceptable al sistema polític dels Estats Units, mai, mai, mai! No té lloc en una democràcia, en cap. I a l'intentar reescriure els fets del 6 de gener, Trump està intentant robar la història, de la mateixa manera que va intentar robar les eleccions. Però sabíem la veritat perquè ho vam veure amb els nostres propis ulls".

Trump, però, no només no se n'amaga, de la seva actuació, sinó que fins i tot s'ha vantat que actuarà com a dictador; això sí, només el "primer dia" de la seva nova presidència, si hi arriba, comprometent-se a investigar, empresonar i venjar-se dels seus opositors polítics, segons va dir en una entrevista amb Sean Hannity, a Fox News, a principis de desembre. Biden, de fet, s'ha referit també de manera explícita a aquestes paraules.

Rebut amb els crits de "Quatre anys més!" i acomiadat mentre saludava des de l'escenari juntament amb la seva dona, Jill, Biden ha recordat: "Després de tot el que hem viscut en la nostra història, des de la independència fins a la guerra civil, dues guerres mundials, una pandèmia i una insurrecció, em nego a creure que el 2024 els nord-americans optarem per allunyar-nos del que ens ha convertit en la nació més gran de la història del món: la llibertat, la llibertat".

stats