Internacional 16/02/2022

Elisabet II pagarà part dels 14 milions d'euros que Andreu de York ha promès a la seva denunciant per evitar el judici

Segons el 'Daily Telegraph', el segon fill home de la monarca anglesa ja havia rebut diners de la reina per pagar els advocats

2 min
Foto d'arxiu feta el 7 de setembre de 2019, el príncep Andreu, duc de York, assisteix a una cerimònia que commemora el 75è aniversari de l'alliberament de Bruges

BarcelonaLa reina Elisabet II d'Anglaterra ajudarà el príncep Andreu a pagar més de 14 milions d'euros a la dona que el va denunciar per abusos sexuals quan ella era menor, després de l'acord extrajudicial aconseguit entre les parts, segons revela aquest dimecres el diari britànic The Daily Telegraph. L'acord, donat a conèixer ahir, evitarà que el duc de York hagi de prestar declaració judicial el març vinent, com estava previst. Virginia Giuffre havia acusat el príncep d'abusos sexuals comesos tres vegades quan ella tenia 17 anys.

En virtut de l'acord, segellat als Estats Units, les dues parts no poden parlar en públic del cas ni del que han pactat, si bé se sap que el príncep s'ha compromès a pagar una suma de diners a l'entitat benèfica de Giuffre que ajuda víctimes d'abusos. Tot i això, el Daily Telegraph afirma que la xifra total que rebrà Giuffre, víctima de l'empresari pederasta Jeffrey Epstein, i la seva entitat benèfica supera els 12 milions de lliures.

El mateix rotatiu assenyala que la sobirana, de 95 anys, ja ha finançat de manera privada la batalla legal del seu fill i ara finançarà part de l'acord extrajudicial, perquè el príncep pugui posar fi a aquest cas, que ha saltat als mitjans l'any en què la monarca compleix 70 anys al tron. Pel que sembla, les negociacions per arribar al pacte van durar almenys deu dies i van acabar diumenge passat, afegeix el diari.

La polèmica foto del 2001 on apareix el príncep Andreu agafant per la cintura la presumpta víctima, Virginia Roberts Giuffre, quan ella era menor d’edat.

El duc de York ha negat sempre les acusacions de Giuffre. Fins i tot va arribar a afirmar, en una entrevista a la BBC fa més de dos anys, que no podia recordar si l'havia conegut. El gener passat la reina va retirar al príncep els seus títols militars i les entitats que patrocinava, però avui els mitjans es pregunten si Andreu també hauria de perdre el ducat de York. No s'espera que el príncep participi en les celebracions oficials pel Jubileu de Platí –els 70 anys del regnat d'Elisabet II–, previstes per a principis de juny. Tot i això, el duc de York serà vist en públic a finals de març juntament amb la resta de la família reial amb motiu del servei religiós en memòria del duc d'Edimburg, mort l'abril del 2021, que se celebrarà a l'Abadia de Westminster, a Londres.

stats