Egipte
Internacional 12/03/2012

El Parlament egipci exigeix trencar les relacions amb Israel

Una moció aprovada pels diputats considera el país veí "l'enemic número u" del món àrab i acusa els Estats Units de ser-ne còmplices. L'informe arriba després de la nova ofensiva d'Israel a Gaza que ha deixat almenys 23 palestins morts

Efe
1 min

El CaireEl Parlament egipci, dominat per partits islamistes, ha demanat a la junta militar que governa el país des la caiguda de Hosni Mubàrak que revisi "totes les seves relacions i convenis" amb l'estat d'Israel, el qual ha qualificat com "enemic número u" d'Egipte i del món àrab.

Els diputats han aprovat aquest dilluns una resolució elaborada per la comissió d'assumptes àrabs en què també s'exigia l'expulsió de l'ambaixador israelià al Caire, la retirada del representant egipci a Israel i l'aturada de l'exportació de gas al país veí. La moció –que designa Israel com a "entitat sionista"– considera el país "una veritable amenaça per a la seguretat i els interessos dels egipcis".

El Parlament ha reclamat també als Estats Units i la comunitat internacional que actuïn "amb serietat davant del perill nuclear que suposa Israel, de la mateixa manera que ho fan amb el conflicte nuclear amb l'Iran".

El motiu que ha portat els diputats a aprovar la resolució han sigut els bombardejos de l'exèrcit israelià sobre Gaza des de divendres, en què han mort 23 persones. "Aquests crims sorgeixen de la naturalesa hostil dels colonialistes, que han apartat un poble de la seva terra per establir un estat racista", han assenyalat els parlamentaris. A més, han acusat Washington de ser còmplice d'aquesta hostilitat.

Tot i la moció parlamentària que adopta la resistència com a opció estratègica contra Israel, la junta militar, que manté l'autoritat sobre la política exterior, ha assegurat en repetides ocasions que no es planteja examinar els tractats internacionals.

stats