LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Internacional 31/05/2016

Egipte deté el president del Col·legi de Periodistes

Albert Guasch
2 min
El president del Col·legi de Periodistes d’Egipte, Yehia Qalaix.

BarcelonaLa policia egípcia va detenir ahir a la matinada el president del Col·legi de Periodistes d’Egipte, Yehia Qalaix, per haver donat refugi a dos periodistes que la justícia perseguia per, presumptament, haver difós informació falsa. Les autoritats egípcies també van detenir el vicepresident de l’entitat, Jaled al-Balxi, i el secretari general, Gamal Abdelrahim. Tots tres van estar retinguts fins a la nit (hora catalana), quan van ser alliberats després de ser interrogats durant hores i citats a la primera sessió del seu judici, que tindrà lloc dissabte. Malgrat que podrien haver sortit abans, s’havien negat a pagar les fiances de 10.000 lliures egípcies (uns 900 euros) que se’ls demanava a canvi.

A principis de maig dos periodistes del diari online Yanair Gate, Mahmoud al-Saqa i Amr Badr, van ser detinguts mentre eren a la seu del Col·legi. Se’ls acusava de difondre informació falsa i posar en perill l’estabilitat del país. Per detenir-los, 40 policies van irrompre a l’entitat. Les autoritats interpreten que el Col·legi estava donant refugi als dos periodistes.

Segons fonts de l’entitat, les noves detencions tornen a evidenciar les restriccions a la llibertat d’expressió imposades pel govern del president Abdel Fattah al-Sissi. Després de l’assalt a la seva seu, l’entitat es va declarar en peu de guerra per defensar “els drets i la dignitat dels periodistes”, segons va dir llavors Qalaix. En un pols contra el ministeri de l’Interior, el Col·legi es va declarar en vaga indefinida fins que dimiteixi el ministre.

Denúncia d’Amnistia Internacional

Segons l’informe sobre l’estat dels drets humans d’Amnistia Internacional, “periodistes que treballen en mitjans crítics amb les autoritats, o vinculats a grups de l’oposició, han sigut acusats de publicar informacions falses”, un càrrec amb el qual el règim d’Al-Sissi intimida els periodistes. Els tribunals egipcis ja van condemnar a tres anys de presó tres periodistes d’Al-Jazira.

stats