Internacional 01/01/2023

Drons i míssils russos sobre Ucraïna per iniciar el 2023

Ucraïna abat 45 drons russos la matinada de Cap d'Any, hores després d'un combatiu discurs de Putin

ARA
2 min
Equips d'emergència treballen en una zona molt danyada per un atac amb míssils russos a Mykolaiv

BarcelonaL’exèrcit ucraïnès ha abatut 45 drons de fabricació iraniana enviats per Rússia contra diversos objectius arreu d’Ucraïna. Ho ha anunciat el president del país, Volodímir Zelenski, en un discurs aquest diumenge, en el qual ha advertit també Moscou que “ni els drons, ni els míssils, ni cap altra cosa no els serviran d’ajuda”. “Perquè nosaltres estem units i a ells només els uneix la por”, ha afegit. Alguns veïns de Kíiv han sortit als balcons durant la nit de Cap d’Any per celebrar els èxits de la defensa aèria ucraïnesa contra els drons i els míssils russos, segons Reuters. “Glòria a Ucraïna!”, “Glòria als nostres herois!”, deien, mentre les sirenes tornaven a sonar sobre Kíiv en les primeres hores de l’any 2023.

Alguns atacs russos la matinada de Cap d'Any han causat danys materials a la capital. El dia abans, l’últim dia de l’any 2022, una persona va morir a Kíiv i 20 més van resultar ferides en diverses explosions. L’exèrcit rus acomiadava l’any amb un nou atac massiu sobre diverses ciutats ucraïneses.

El cap de la policia de Kíiv, Andrí Nebitov, va penjar una fotografia a Telegram on es veia el que va descriure com una peça d'un dron utilitzat per Rússia en el seu atac a la capital, on s’hi llegia un missatge escrit a mà que deia “Bon any nou”.

L'atac arribava el mateix dia que el president rus, Vladímir Putin, advertia, en el seu discurs televisat de Cap d'Any, que no cedirà als “intents d’Occident de fer servir Ucraïna com a eina per destruir Rússia”. En un missatge gravat de nou minuts, el més llarg de les seves dues dècades al govern, Putin va insistir a culpar Occident d’haver forçat Rússia a llançar el que encara anomena una “operació militar especial” a Ucraïna.

“Durant anys les elits occidentals ens van assegurar hipòcritament les seves intencions pacífiques”, va dir Putin, en un discurs filmat davant del personal de la seu del districte militar del sud de Rússia. "En realitat estaven animant els neonazis terroristes que actuaven contra els civils al Donbass”, va afegir el president rus en un missatge d’any nou inusualment combatiu.

stats