Internacional 28/11/2019

La dreta guanya les eleccions a l'Uruguai després de 15 anys

Luis Lacalle Pou, el pare del qual ja va ser president, serà el nou cap d'estat

Ara
2 min
Luis Lacalle Pou, diumenge passat de la celebració de la segona volta electoral.

BarcelonaLuis Lacalle Pou, que sempre es va considerar un rebel en el si d'una família de classe alta, va decidir separar-se del seu cognom per a la campanya electoral d'aquest any a l'Uruguai i començar una carrera sense el pes del seu llinatge polític a l'esquena, segons informa Concepción M. Moreno, de l'agència Efe. Així ha aparegut als cartells electorals durant els últims nou mesos: només amb el nom de Luis. I l'estratègia li ha funcionat: aquest dijous s'ha confirmat que el conservador Luis Lacalle Pou –el seu nom complet– és el guanyador de la segona volta de les eleccions a l'Uruguai, celebrada diumenge. El seu triomf suposa el retorn de la dreta al poder després de 15 anys.

El candidat de la coalició d'esquerres Front Ampli, Daniel Martínez, va assegurar els últims dies de la campanya que el carismàtic expresident uruguaià José Mujica formaria part del nou govern si guanyava els comicis. Però ni d'aquesta manera va aconseguir mobilitzar l'electorat. Lacalle Pou serà nomenat president el pròxim 1 de març i així es traurà l'espina de fa cinc anys, quan l'actual mandatari, Tabaré Vázquez (del Front Ampli), el va derrotar a les urnes, també en la segona volta electoral.

Luis Lacalle Pou va entrar en política l'any 2000, quan va ser escollit diputat pel Partit Nacional, una de les dues formacions històriques de l'Uruguai, amb 183 anys de vida. Advocat format al British School i a la Universidad Católica, va néixer l'11 d'agost del 1973 i és el segon fill de l'expresident de l'Uruguai Luis Alberto Lacalle Herrera (1990-1995) i de l'exsenadora Julia Pou. Per les seves venes també corre la sang de Luis Alberto de Herrera, besavi seu i una de les principals figures polítiques de segle XX al país sud-americà.

El 2013, quan encara no era massa conegut, va decidir seguir els passos del seu pare i es va postular com a candidat del Partit Nacional, però semblava força impensable que ho aconseguís: Jorge Larrañaga era aleshores el candidat preferit i, a més, ja s'havia presentat a les eleccions del 2004. Però va ser desbancat per Lacalle Pou contra tot pronòstic.

En els comicis del 2014, però, Lacalle Pou no va aconseguir fer fora l'esquerra del poder. Però aquesta vegada ha basat la seva campanya electoral en la idea del "canvi", aprofitant el desgast del Front Ampli (que governa l'Uruguai des del 2005). I aquest discurs ha sigut clau perquè aquest apassionat del mar –Lacalle Pou practicava surf i és un "biòleg marí frustrat", segons ha confessat ell mateix– esdevingui cap d'estat. Fa 30 anys, quan era adolescent, ja va viure a la residència presidencial quan el seu pare va ocupar el càrrec, que va ser l'última vegada que la dreta va ser al govern a l'Uruguai. Ara li toca el torn a ell.

stats