Estats Units
Internacional 20/07/2023

Donald Trump, imputat per conspiració, obstrucció i manipulació d'un testimoni en l'assalt al Capitoli

L'expresident rep la tercera imputació en plena campanya electoral i augmenta la pressió sobre el sistema democràtic i judicial dels Estats Units

3 min
Donald trump en una imatge recent,a  Nova York

WashingtonL'expresident i candidat a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, conviurà amb una tercera imputació durant la campanya electoral perquè el fiscal especial, Jack Smith, l'ha acusat de tres delictes per la seva implicació en l'assalt al Capitoli. Smith, que ja va imputar Trump amb 37 delictes pel cas dels documents classificats, té proves per encausar-lo amb tres càrrecs nous: obstrucció d'un procediment oficial, conspiració per defraudar els EUA i amenaça i manipulació d'un testimoni, segons han assegurat fonts pròximes a la investigació a uns quants mitjans.

Trump va anunciar dimarts que el fiscal li havia notificat per carta que era objecte principal de la investigació sobre els fets del 6 de gener, el dia en què milers de seguidors seus van intentar aturar la transferència pacífica del poder, convençuts de la teoria segons la qual Joe Biden havia comès frau a les elecccions. La imputació encara no és oficial, però les dues vegades en què Trump ha fet publicacions semblants a la seva xarxa social, Truth Social, l'acusació s'ha fet pública poc després.

És part del seu manual per parlar de "caça de bruixes" d'una justícia controlada per "l'estat profund". Ja va utilitzar aquest argument amb la imputació pel cas de falsificació documental pel suborn a l'actriu Stormy Daniels per comprar el seu silenci durant la campanya electoral sobre una relació extramatrimonial que havien mantingut anys abans. I també quan va ser acusat per haver-se emportat centenars de documents classificats de la Casa Blanca a la seva residència privada de Florida, on els va tenir desats molt de temps després d'haver deixat la presidència.

En les dues ocasions, el magnat va aprofitar les acusacions per presentar-se com una víctima i unir la base republicana al voltant seu, cosa que l'ha portat al lideratge en solitari de les enquestes. Abans de fer-se pública la tercera imputació, Trump ja tenia el suport del 47% dels votants republicans, molt per sobre del 19% del seu principal adversari, el governador de Florida Ron DeSantis, segons l'última enquesta d'Ipsos.

A més, l'expresident, que va començar la campanya molt abans del que és habitual i amb problemes en la recaptació de diners, ha aprofitat els problemes amb la justícia per vendre marxandatge i demanar donacions als seguidors, que s'han disparat els últims mesos.

Un perill per a la democràcia

La investigació iniciada contra Trump es basa en els resultats del comitè bipartit al Congrés que va investigar durant divuit mesos l'assalt al Capitoli, amb la conclusió que aquells fets van ser culpa d'"un sol home, Donald Trump". La imputació té en compte els fets ocorreguts entre el novembre del 2020 i el gener del 2021, en què l'aleshores mandatari va instigar els seus seguidors a aixecar-se contra la suposada manipulació de les eleccions, que mai ha pogut demostrar davant els tribunals. El magnat també va pressionar funcionaris de diversos estats –com Geòrgia, on té una altra investigació oberta– perquè alteressin els resultats, segons indiquen proves d’àudio, i va pressionar el seu vicepresident, Mike Pence, perquè no certifiqués la victòria de Biden al Congrés.

Ara, a poc més d'un any de les eleccions, les seves imputacions augmenten novament la pressió sobre el sistema democràtic i judicial i encenen els seus seguidors més convençuts que tot forma part d'un gran engany. Si la primera imputació de Trump ja era un fet històric, ara ens trobarem amb un expresident i candidat amb tres imputacions greus, que el podrien portar a passar la resta de la seva vida a la presó.

De moment, es preveu que Trump intenti allargar al màxim l'inici del judici, cosa que també forma part del seu manual d'instruccions, fins a després de les eleccions del 2024. Això li permetria mantenir la seva campanya victimista i, si guanyés les eleccions i fos condemnat, tindria la potestat d'indultar-se.

stats