Estats Units
Internacional 13/09/2022

Una dona denuncia la policia de San Francisco per utilitzar contra ella ADN recopilat quan la van agredir sexualment

Califòrnia ha aprovat una llei que prohibirà aquesta pràctica a partir d'ara

ARA
2 min
ADN

BarcelonaUna dona ha denunciat la policia de San Francisco per haver utilitzat com a prova contra ella, en un delicte contra la propietat, ADN seu que tenia emmagatzemat com a part d'un cas de violació del qual va ser víctima fa anys. El kit de violació de la policia, que inclou proves d'ADN de la víctima, s'hauria fet servir per inculpar-la ara en un altre crim totalment desvinculat d'aquella agressió sexual. Quan es va conèixer l'actuació de la policia de San Francisco, el passat mes de febrer, les associacions de drets humans i d'advocats van posar el crit al cel pel que representava per a la privacitat de les víctimes d'agressions sexuals. La policia va acabar retirant els càrrecs contra la dona, però ara ella ha denunciat el cos.

El seu ADN havia estat recollit i emmagatzemat a la base de dades de la policia a causa d'un cas de violència domèstica amb assalt sexual de què la dona havia estat víctima l'any 2016. El passat mes de febrer, però, la fiscal del districte, Chesa Boudin, va revelar que l'acusació a la dona per un altre delicte s'havia fet amb l'ADN recopilat en aquell cas, cosa que va generar molta polèmica. "Aquesta pràctica tracta les víctimes com a evidències, no com a éssers humans. Està mal fet legalment i èticament", va dir la mateixa Boudin.

El mes passat, de fet, el Parlament de Califòrnia va aprovar una nova llei que prohibeix als cossos de seguretat utilitzar la informació recopilada en les seves bases de dades sobre les víctimes de delictes sexuals amb cap altra finalitat que no sigui identificar l'autor d'aquell delicte concret. El mateix cos de policia de la ciutat assegura que després d'aquest cas ha canviat la seva política i que ja no fa servir dades d'aquests kits sobre agressions sexuals.

stats