Una presumpta nazi de 96 anys s'escapa en taxi de la justícia

Se l'acusa de complicitat en la mort de més d'11.000 persones en el camp de Stutthof

Mar Sala
2 min
Un oficial judicial mira el rellotge abans d'un judici contra l'acusada secretaria del comandant SS del camp de concentració de Stutthof, a Itzehoe

BarcelonaIrmgard Furcher, una dona de 96 anys que va ser secretària en un camp de concentració nazi, estava citada per ser jutjada a les deu del matí al tribunal d’Itzehoe, al nord d'Alemanya, acusada de complicitat en la mort de més d’11.000 persones. A primera hora, però, la nonagenària ha agafat un taxi des de la residència de gent gran on viu, i s’ha dirigit a l’estació de tren més pròxima, des d’on ha començat la seva fugida. Poc després que el tribunal informés de la seva desaparició i d'haver emès una ordre de captura, la dona ha sigut enxampada per la policia a Norderstedt, als afores d'Hamburg. Finalment, el judici se celebrarà el 19 d’octubre.

Aquest no és l'únic cas obert contra persones que van col·laborar amb el règim nazi i que ara es troben al final dels seus dies. De fet, hi ha una desena d'investigacions en marxa. El cas de Furcher, però, és peculiar per dos motius. En primer lloc, perquè és una dona. I en segon, perquè serà jutjada davant un tribunal de menors, ja que ella era una adolescent en el moment dels presumptes delictes.

I és que Furchner va ser acusada al febrer després d'una llarga i complexa investigació de cinc anys sobre la seva feina com a taquígrafa i mecanògrafa a l'oficina del comandant del camp de concentració de Stutthof, a prop de l’actual ciutat polonesa de Gdansk –anomenada Danzig en aquell moment–, entre el juny del 1943 i l'abril del 1945. Es calcula que van morir prop de 65.000 presos dels més de 100.000 que hi van estar internats des del 1939.

L'episodi ha provocat indignació entre familiars de víctimes de l’Holocaust, que no entenen com una presumpta criminal ha pogut escapar-se amb certa facilitat. "Aquest fet mostra un increïble menyspreu per l'estat de dret i pels supervivents", ha expressat el vicepresident executiu del Comitè Internacional d'Auschwitz, Christoph Heubner.

Còmplices de l'Holocaust

Fins fa una dècada era improbable portar davant de la justícia els còmplices de l'Holocaust, persones en llocs civils o de segon rang a qui no se'ls podia atribuir una participació directa en cap crim concret. Però aquest requeriment va ser eliminat el 2011 amb la condemna de John Demjanjuk, un ex guàrdia de les SS. Des de llavors, l’Oficina Estatal per a la Investigació dels Crims Nacionalsocialistes, que porta anys rastrejant arxius i prenent declaracions a testimonis i supervivents, encapçala una cursa contra rellotge per jutjar aquells que van col·laborar en les atrocitats del règim nazi, especialment als camps d'extermini.

Malgrat això, només tres dels casos investigats pels fiscals han donat lloc a una condemna, i l’edat avançada dels acusats ha fet que alguns d'ells hagin mort durant el procés. El 2016, amb 95 anys, Reinhold Hanning va ser declarat culpable d’haver col·laborat en l’assassinat de 170.000 persones durant el temps que va servir com a guàrdia de les SS a Auschwitz. Va morir un any després. I el cas més recent ha sigut la condemna a dos anys de llibertat condicionada per a Bruno D., un antic guàrdia del camp de Stutthof, de 93 anys, sentenciat el juliol de l'any passat pel tribunal regional d'Hamburg.

stats