Multinacionals
Internacional 07/04/2023

Disney té un autogovern propi, però està en perill i depèn de la monarquia britànica

El gegant de l'entreteniment lluita per mantenir la seva autonomia a Orlando malgrat una nova llei del governador de Florida

3 min
Persones passejant pel parc temàtic de Disney a Orlando.

Washington"Ens enfrontem a un monstre econòmic amb poder legal". Són paraules de Martín García, president de la nova junta del districte on hi ha el parc temàtic de Disney, Reedy Creek, a Orlando (Florida). Representen la lluita que s'ha desencadenat després de 55 anys d'autogovern de la companyia sobre el territori que habita. Però, en més de mig segle, el poder legal del regne d'animació ha arrelat i el seu castell legal sembla que s'ha tornat indestructible.

El governador de Florida, Ron DeSantis, va declarar al febrer la guerra a aquesta jurisdicció especial, amb una llei aprovada al Congrés estatal que posava fi als "privilegis especials proporcionats a Walt Disney World" al districte de Reedy Creek, i va designar una nova junta per recuperar-ne el control. El líder ultraconservador va adoptar la mesura perquè el gegant de l'entreteniment es va declarar contrari a la seva controvertida política del no diguis gai, aprovada l'any passat, que prohibeix als professors debatre sobre identitat de gènere i orientació sexual a les escoles de Florida.

DeSantis, que va ser reelegit al novembre amb una majoria aclaparadora, aprofita el seu carisma per centralitzar el poder estatal sobre la seva figura. I el contrapès de Disney -una empresa que ha qualificat de woke per la seva defensa de la comunitat LGTBI- a Orlando, la quarta ciutat més poblada de Florida, és un gran condicionant al poder absolut que busca el republicà. 

No n'hi ha per a menys: el complex de parcs temàtics és el "principal contribuent" d'impostos a les arques públiques de Florida, segons va dir dilluns el conseller delegat de Disney, Bob Iger, qualificant la legislació de DeSantis d'"antinegocis" i "anti-Florida". El directiu considera que no es pot menystenir el pes de la companyia a l'estat, on atrau cada any més de 50 milions de turistes, dona feina a unes 750.000 persones i té previst invertir-hi la dècada vinent més de 17.000 milions de dòlars.

La carta amagada de Disney

Quan semblava que estava tot perdut i el "monstre" de l'entreteniment estava disposat a cedir les competències que havia adquirit amb els anys sobre Reedy Creek, Disney va donar pas a un plot twist: va fer públics uns acords legals a perpetuïtat als quals havia arribat amb la junta anterior, aliada de Disney, pocs dies abans que el districte passés a mans de la nova junta designada per DeSantis.

Una de les clàusules de l'acord estableix que Disney ja no necessita l'aprovació de la junta per construir projectes d'alta densitat o edificis de qualsevol altura, i pot vendre o cedir drets de desenvolupament. A més, prohibeix a la junta utilitzar el nom de Disney o de qualsevol dels seus personatges. Curiosament, l'acord de l'empresa d'animació, que va crear un univers propi de prínceps i princeses, es fonamenta en una clàusula reial: "La declaració continuarà vigent fins a 21 anys després de la mort de l'últim supervivent dels descendents de Carles III, rei d'Anglaterra", diu el document legal.

Aquesta mena de clàusules són més habituals en alguns acords legals al Regne Unit, però va agafar completament per sorpresa la nova junta, colpida davant la possibilitat que Disney pugui mantenir la seva autonomia malgrat la legislació de DeSantis. "Això, de facto, converteix Disney en el govern", va lamentar Ron Peri, un dels membres de la nova junta, que va ser nomenada el 27 de febrer. "La junta perd, a efectes pràctics, la capacitat de fer res més que mantenir les carreteres i la infraestructura bàsica", afegia.

El governador de Florida va enviar dilluns una carta a la inspectora general en cap de Florida, Melinda Miguel, on sol·licitava "una revisió i investigació exhaustives" sobre la jugada de Disney, que ha iniciat una batalla legal que sembla que anirà per llarg. L'empresa d'animació ja ha defensat públicament els acords signats: "Van ser adequats, es van discutir i es van aprovar en fòrums públics oberts i van ser notificats en compliment de la llei".

DeSantis, així com la majoria republicana de legisladors al Congrés de Florida, s'ha oposat frontalment a l'acord i ha assegurat que trobaran l'encaix legal per recuperar el control, després de mig segle, del districte de Reedy Creek. Serà la primera pel·lícula de la saga Mickey Mouse contra Ron DeSantis, que tot just acaba de començar.

stats