Detinguts els responsables de crear una subhasta de dones musulmanes online a l'Índia

La web mostrava imatges de les dones, de perfil públic, i proposava un preu per vendre-les com a serventes

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Musulmanes fent-se fotos a la mesquita de Badshahi a Lahore, Pakistan.

BarcelonaLa policia de l'Índia ha detingut una dona acusada d'organitzar una subhasta online falsa en què posava "a la venda" centenars de dones musulmanes conegudes entre les quals hi havia periodistes, escriptores, catedràtiques, acadèmiques, activistes i artistes.

La pàgina web s'anomenava Bulli Bai, que és un terme ofensiu per als musulmans, i s'hi mostraven fotografies manipulades extretes de les xarxes socials de les víctimes amb missatges que asseguraven que es venien com a "serventes". Després de tancar la web i rebre les denúncies de les afectades, la policia va iniciar una investigació que ha acabat amb dues detencions, una dona d'Uttarakhand i un jove estudiant d'enginyeria de Bangalore.

Silenciar i humiliar les dones

No és el primer assetjament d'aquestes característiques que té lloc contra les dones musulmanes a l'Índia. El juliol passat una aplicació i web de nom Sulli Deals va crear uns perfils amb més de 80 dones musulmanes i les qualificava d'"ofertes del dia". Sulli és un terme hindi despectiu que des dels partits més ultraconservadors i nacionalistes fan servir per menysprear les dones musulmanes. Bulli també és pejoratiu. Tot i que es van presentar diverses denúncies policials, en aquest cas no hi va haver cap detenció.

En cap de les dues webs i aplicacions no hi havia intenció real de venda, però sí l'objectiu de degradar i humiliar les dones, moltes de les quals han criticat l'augment del nacionalisme hindú sota el mandat del primer ministre, Narendra Modi.

Al veure la resposta policial davant aquest nou cas, algunes víctimes de Sulli Deals, com la poeta Nabiya Khan, van reclamar amb missatges a les xarxes socials que s'investiguessin també els fets del juliol per detenir els responsables.

La policia d'almenys tres estats ha obert una investigació sobre l'aplicació Bulli Bai basant-se en els testimonis de les víctimes. El ministre d'informació i tecnologia, Ashwini Vaishnaw, va dir dissabte que GitHub havia bloquejat l'usuari que va penjar l'aplicació i que la policia s'estava coordinant amb les agències cibernètiques per prendre "més accions".

stats