Estats Units

Detinguts els pares d'un adolescent acusat d'assassinar quatre companys amb la pistola que li havien regalat

El jove va cometre el tiroteig unes hores després que la família es negués a endur-se el noi del centre davant l'alerta de l'equip docent

ARA
2 min
James i Jennifer Crumbley, pares del jove acusat del tiroteig.

BarcelonaEls pares d'un noi de 15 anys acusat d'haver assassinat quatre companys al seu institut de Michigan (Estats Units) han estat detinguts aquesta matinada després d'haver intentat fugir de la policia. La parella, que s'havia amagat de la policia en un magatzem, està acusada de quatre homicidis involuntaris, perquè havien regalat la pistola al seu fill, l'arma amb la qual va cometre els crims, i li havien deixat sense cap control. El noi està detingut acusat de dotze delictes, inclòs els d'homicidi, intent d'assassinat (hi ha set companys més ferits de bala, tres d'ells hospitalitzats en estat estable) i terrorisme, pel tiroteig de dijous a l'institut Oxford d'Okland.

Segons la policia, el pare, James Crumbley, va comprar legalment una pistola semiautomàtica la setmana passada acompanyat del seu fill. El noi va penjar imatges de la pistola a les xarxes socials presumint d'una "nova preciositat", i la mare, Jennifer Crumbley, va difondre un missatge en què deia que els dos estaven "provant el seu regal de Nadal". Unes hores abans del tiroteig, l'equip docent havia convocat els pares a l'institut després que un professor hagués vist com el 21 de novembre el jove buscava munició per internet amb el seu telèfon mòbil (quan se'n va assabentar, la mare li va dir que havia d'aprendre que no l'enxampessin) i que uns dies més tard un altre trobés un dibuix de l'adolescent amb una pistola, una persona sagnant i les paraules "sang per tot arreu" i "els pensaments no pararan, ajudeu-me". Els van demanar que s'enduguessin el noi a casa i li proporcionessin suport psicològic, però la parella s'hi va negar, va deixar el noi a l'escola i tampoc va esmentar res sobre la pistola. Unes hores després el noi va anar al lavabo, va treure l'arma de la seva motxilla i va començar a disparar indiscriminadament al vestíbul del centre, el pitjor tiroteig en un centre escolar dels Estats Units aquest any.

Acte d'homenatge a les víctimes i condemna del tirotegi divendres.

Habitualment els pares dels joves autors de tirotejos en instituts no són perseguits, però en aquest cas la fiscal d'Oakland, Karen McDonald, ha argumentat que "les accions del pare i la mare van més enllà de la negligència" i que el seu comportament ha sigut "inadmissible" i "delictiu". Quan la fiscalia va presentar càrrecs contra els pares, aquests es van amagar i van deixar de respondre als seus advocats.

Brady, un grup que defensa el control d'armes als Estats Units, ha aplaudit la decisió de la fiscalia i ha declarat que "clarament aquests pares tenen una responsabilitat per haver creat les condicions que van permetre que passés el tràgic tiroteig". A Michigan la llei no obliga els adults a tenir les armes tancades, i la campanya defensa que "l'emmagatzematge segur de les armes salva vides i suposa un requeriment legal per als adults de tenir les armes fora de l'abast dels menors".

A l'acte d'homenatge a les víctimes i condemna dels fets que es va celebrar divendres es va produir una estampida quan una persona es va desmaiar i els assistents van pensar-se que havia sigut ferida per una bala.

stats